Výborná dýňová polévka nejen na studené zimní večery. Určitě ji oceníte i jako lehkou večeři nebo jako oběd do práce po kterém vám určitě nebude těžko. Neobsahuje žádné živočišné produkty a je tak vhodná pro vegany a také alergiky na laktózu

Suroviny

  • 2 střední brambory
  • 1 cibule
  • 1 hokaido dýně
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 velká mrkev nebo 2 menší
  • 120ml sójové nebo rýžové smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička másla
  • 1/4 lžičky pepře
  • Špetka muškátového oříškuVolitelné:
  • 2 Pl třtinového cukru
  • slunečnicová semínka na ozdobu
  • petržel na ozdobu

Příprava

Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme. Slupka hokaidó dýně totiž obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit. Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek a také odřízněte stopku. Jsou totiž tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila. Pak ji nakrájíme na menší kostky.

V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev na kostky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem). Také osolíme a opepříme. Vaříme 25-30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixerem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme a pokud už polévka vychladla znovu dohřejeme.

Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě aby se krásně rozvoněly. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.

TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himalájské. Obsahuje cenné přírodní vitamíny a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváme organismu řadu důležitých živin

Pozn. Semínka schovejte. Promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražené místo krutónů na ozdobu polévek.