Suroviny
- 2 střední brambory
- 1 cibule
- 1 hokaido dýně
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 velká mrkev nebo 2 menší
- 120ml sójové nebo rýžové smetany
- 1 lžička soli
- 1 lžička másla
- 1/4 lžičky pepře
- Špetka muškátového oříškuVolitelné:
- 2 Pl třtinového cukru
- slunečnicová semínka na ozdobu
- petržel na ozdobu
Příprava
Slupku dýně důkladně omyjeme, ale loupat ji nebudeme. Slupka hokaidó dýně totiž obsahuje plno vitaminů a byla by tak škoda ji vyhodit. Dýni rozpůlíme a zbavíme semínek a také odřízněte stopku. Jsou totiž tvrdá a jemné chuti polévky by jen uškodila. Pak ji nakrájíme na menší kostky.
V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme dýni, mrkev na kostky, brambory nakrájené nadrobno a cibuli. Restujeme asi 5 minut a zalijeme vývarem (nebo vodou s bujónem). Také osolíme a opepříme. Vaříme 25-30 minut a odstavíme. Rozmixujeme ponorným mixerem nebo necháme trochu zchladnout a dáme do klasického mixéru. Když je polévka rozmixovaná dohladka přelijeme ji zpátky do hrnce a přidáme i smetanu a cukr. Promícháme a pokud už polévka vychladla znovu dohřejeme.
Pro ozdobu můžeme použít petrželku nebo slunečnicová semínka která nasucho opražíme na pánvi. Stačí jen minutka nebo dvě aby se krásně rozvoněly. Dobře je hlídejte a stále míchejte, při přepálení zhořknou.
TIP: Místo klasické soli můžete použít stejné množství soli himalájské. Obsahuje cenné přírodní vitamíny a minerály. Konzumací této zdravé soli dodáváme organismu řadu důležitých živin
Pozn. Semínka schovejte. Promyjte a zbavte dužiny. Poté usušte. Můžete je používat opražené místo krutónů na ozdobu polévek.
Pardon, ale pokud v hrnci musíme rozehřívat máslo, pak to není pro vegany – jen tak pro upřesnění……
Dobrý den
Do receptu jsem samozřejmě použila veganské máslo – jmenuje se to Alsan a opravdu to chutná jak máslo. Raději to tam doplním:-).
Místo másla je ale možné použít i jiné tuky, které máte doma po ruce:-).
Krásný den
Veronika