Podzim mám moc ráda. Je to pro mě doba čajů, horkých čokolád, kurkumového mléka a zeleninových polévek. Nejraději mám dýňovou polévku. Polévka z dýně hokaido je tak jedinečná, hned po prvním soustu jsem se do ní zamilovala. Někdy si ji dávám i namísto oběda.

Podzim je pro mě čas dýně, tedy mnoha dýňových receptů. Jak já miluju dýňové sušenky, brownies, polévky i dýňové laté😊. Další dýňové recepty najdete dole pod článkem.

 

Polévka je: bez lepku, bez laktózy, veganská

 

Suroviny:

  • 1000-1250ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 dýně hokaido
  • 1 větší cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2-4 lžíce cukru (používám třtinový)
  • 1 lžička olivového oleje

 

Příprava:

Dýni omyjte, ale neloupejte. Ve slupce je ukrytá většina prospěšných látek, proto ji loupat nebudeme. Odkrojte tvrdou stopku a vyhoďte. Poté dýni rozpulte a lžící vydlabejte semínka. Dýně je docela tvrdá, bude to chtít ostrý nůž nebo pořádně zabrat. Když mi to nejde, zakrojím nůž a praštím s ní o stůl (tohle vždycky zabere).

Dýni nakrájejte na větší kostky.

Na kostičky nakrájejte i cibuli a mrkev (oloupané).

V pánvi zahřejte olej. Cibulku na něm pár minut opékejte, až zesklovatí. Přidejte mrkev, dýni a také krátce opečte.

Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Vařte doměkka, cca 20 minut.

Polévku rozmixujte na krém. Výborný je tyčový mixér. Při použití mixéru raději nechte polévku trochu vychladnout, aby nádoba nepraskla.

Přidejte sůl a cukr. Množství soli i cukru se může lišit podle velikosti dýně. Možná budete muset přidat více vody/vývaru. Každá dýně je jinak velká, proto je potřeba množství vody poupravit.

Podávejte ozdobené zakysanou smetanou nebo s opraženými slunečnicovými semínky (loupanými)

 

TIP: semínka pro promytí a odstranění dužniny lze usušit. Další rok můžete semínka zasadit a vypěstovat si vlastní dýni

 

Máte jiný recept na dýňovou polévku? Napište mi ho do komentářů, ráda vyzkouším něco nového😊