Recept na smažené duchy z bramborového těsta. Chutnají jako bramborové krokety, můžete je tedy použít jako přílohu k pečenému masu, zelenině nebo je podávat jen tak s kečupem nebo hořčicí.
Suroviny
- 400g uvařených studených brambor
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce strouhanky
- ½ lžičky soli
- Hladká mouka nebo strouhanka na podsypání
- Olej na smažení
Příprava
- Brambory uvařte ve slupce doměkka.
- Po vychladnutí brambory rozmačkejte šťouchadlem.
- Přidejte strouhanku, škrob i sůl a dobře promíchejte.
- Na pomoučněném vále vyválejte 0,5 centimetru vysoký plát. Nesmí být moc nízký jinak by se těsto moc rychle připalovalo. Podsypávat můžete hladkou moukou nebo strouhankou.
- Na vykrojení použijte Halloweenské vykrajovátko nebo jako já domácí vykrajovátko z alobalu. Stačí alobal složit do centimetr vysokého proužku, aby byl opravdu pevný a pak z něj vytvarovat ducha. Okraje zkuste zahnout, ale nutné to není, protože formičku budete držet. Jen na ní moc netlačte ať jí nezmáčknete.
- Brčkem vykrojte oči a pusu. Pusu brčkem trochu roztáhněte aby byla pořádně vyděšená
- Halloweenské tvary smažte v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Nemají být ale úplně hnědé.
- Upečené tvary rozložte na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný olej.
- Podle chuti posypte solí a podávejte s ještě horké s kečupem, hořčicí nebo jako přílohu.