Podmáslí z našich pultů úplně vymizelo (nepočítám to kysané) a to je velká škoda, je totiž velice zdravé. Pití podmáslí posiluje imunitní systém, má vysoký obsah vápníku a díky obsahu probiotických bakterií zlepšuje činnost střev. I když má podmáslí v názvu máslo je nízkotučné, obsahuje pouhých 0,5% tuku. Pro ty kdo trpí pálením žáhy mám dobrou zprávu, vypitím podmáslí pálení zmírníte a bude vám lépe. Rychle uhasí žízeň takže až budete třeba po běhání vyprahlý vyzkoušejte místo vody právě podmáslí a také dodá tělu bílkoviny. Podmáslí tělu rychle dodá energii která vydrží oproti kafi mnohem déle. Podmáslí už sice ke koupení není, ale není nic jednoduššího než si ho vyrobit. Jako bonus získáte při jeho výrobě pravé domácí máslo. Domácí máslo i podmáslí, oboje chutná skvěle.

Suroviny

Na 250-300ml podmáslí (a jako bonus 200-250g másla) budete potřebovat:

  • 500ml smetany ke šlehání

 

Příprava

  1. Smetanu ke šlehání šlehejte dokud se nesrazí. Pokračujte dokud se na metličce nevytvoří koule másla. Nejvíce podmáslí získáte pomocí elektrického šlehače, ale jde to i metličkou nebo třepáním v zavírací sklenici.
  2. Máslo přendejte do sítka a nad mísou s podmásím promačkejte. Získáte tak z něj ještě další podmáslí. Máslo promyjte pod studenou vodou a uložte po uschnutí do obalu.
  3. Získané podmáslí ihned vypijte nebo přelijte do lahvičky a uložte do lednice

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte přibližně do 1 týdne