Už jste zkoušely vyrobit domácí jogurt? Výroba domácího jogurtu není nic vědeckého, vlastně je to docela jednoduché. Můj první domácí jogurt dopadl špatně, ale jen pro to že jsem neměla ty informace co mám dnes. . Vyráběla jsem ho podle Ládi Hrušky (to byl jediný recept který jsem od něj dělala) a vůbec se mi nepovedl. Zabalila jsem ho do deky a druhý den našla jen tekuté divně chutnající mléko. Nebojte, to se vám ale nestane. Mám pro vás recept který už jsem opakovala více než stokrát a pokaždé s úspěchem. Stačí pár minut času na jeho přípravu a zbytek za vás odvedou jogurtové kultury. Hotový jogurt už jen dáte vychladit do lednice a můžete ochutnávat.
Výhody domácího jogurtu:
- Nižší cena
- Obsahuje živou kulturu dobrou pro vaše bříško
- Výborná chuť
- Delší trvanlivost
Co budete na přípravu potřebovat?
Základem je kvalitní plnotučné mléko. Vyzkoušela jsem vše a jogurt se povedl i z trvanlivého. Lepší výsledek jsem ale získala s čerstvým mlékem. Kdo chce použije bio mléko a bio jogurt. Na výsledku to nemá vliv.
Dále budete potřebovat jogurt s živou kulturou. Možná to zní divně, že na výrobu jogurtu potřebujete jogurt. Budete ho potřebovat jen velice málo. Zbytek můžete použít do jiného recept nebo si ho dát k snídani. Ještě je tu možnost používat živé kultury, které se prodávají na internetu. Cenově mi to nevycházelo moc dobře a výsledek mi přišel stejný. Zůstanu tedy u očkování mléka jogurtem.
Další a to nejdůležitější věcí je jogurtovač. Je několik možností jak ho nahradit, ale jogurtovač je jogurtovač. Mám jogurtovač z Mallu, který mě stál myslím že 600 korun a už mi slouží velice dlouho. Je to sice velký výdaj, ale za chvilku se vám investice vrátí. Je to taky jistota, že se jogurt pokaždé povede.
Poslední věcí je čisté nádobí. Čistota je velice důležitá. Určitě nechcete aby se v jogurtu množily mimo jogurtových kultur i nějaké potvůrky. Chce to čisté ruce i lžíci, umytý hrnec, vymyté skleničky a také nesahat do jogurtu. Pokud vám lžíce spadne na zem umyjte jí….i když to asi nikomu nemusím říkat😊
Poprvé to možná vypadá těžce a je to hodně informací. Ale věřte mi že podruhé se už na tento návod ani nepodíváte a budete vše dělat i poslepu😊 Teď už se můžeme přesunout k návodu
Kdybyste měli nějaké dotazy které by vám článek nezodpověděl napište a já vám co nejdříve odpovím😊
Budete potřebovat:
1 litr čerstvého plnotučného mléka
2 lžíce selského jogurtu, jogurtu s živou kulturou (Kupuji v Lidlu , 13 Kč za 400g)
Jogurtovač
Teploměr
- Mléko nalijte do čistého hrnce. Dejte do něj teploměr a zahřejte na 35-40 stupňů. V případě zahřátí na vyšší teplotu nechte mléko vychladnout na teplotu kterou potřebujeme.
- Odstavte a přidejte 2 polévkové lžíce bílého jogurtu. Dobře promíchejte (můžete i metličkou). V jogurtu by neměly plavat kousky jogurtu.
- Jogurt přelijte pomocí čisté naběračky do připravených vymytých sklenic. Sklenice jsou součástí jogurtovače a tak nemusíte hledat do čeho jogurt dát.
- Zavíčkujte a dejte do jogurtovače. Přikryjte víkem a zapněte. Můj jogurtovač nemá nastavitelnou teplotu, stačí když ho zapnu. Kdo má nastavitelný čas i teplotu nastaví teplotu na 38 stupňů a čas 12 hodin.
- Jogurt bude hotový za 12-16 hodin. Většinou ho dělám kolem 10 hodiny večer a ráno ho vyndám. Uvidíte jestli bude jogurt dost hustý, pokud ne nechte ho příště o něco déle.
- Hotový jogurt dejte do lednice a nechte vychladnout- ještě se zpevní.
Pozor: jogurt nemíchejte jinak bude tekutý a už se do pevného stavu nevrátí. Promíchejte ho až teprve před použitím.
Poznámka: Když spěchám dělám jogurt pouze smícháním mléka pokojové tepoty a jogurtu. Pak dám do jogurtovače. Jogurtovač celou dobu jogurt nahřívá a tak ho na požadovanou teplotu ohřeje. Nechávám ho 12 hodin a je krásně hustý. Tohle je druhá možnost. Všichni doporučují první způsob, ale kupodivu mi vychází i tento.
Nesníte tolik jogurtu za týden? Použijte poloviční množství mléka a méně skleniček. Není nutné dělat plnou várku.
Nemáte jogurtovač? Slyšela jsem že by měla fungovat i termoska daná zabalené do tlusté deky. Také termomísa. Za zkoušku to určitě stojí😊. Jen sklenice a deka opravdu nefunguje
Skladování: v lednici
Trvanlivost: asi 1 týden?