Měkké vánoční cukroví pro děti a samozřejmě i pro dospělé. Je měkké, nadýchané a chutná jako piškoty. Chutná dobře samotné, posypané moučkovým cukrem nebo když ho rozříznete a potřete marmeládou.  Aby se dětem cukroví líbilo pečte těsto ve vánočních vykrajovátkách. Pokud nemáte stejně dobře poslouží i formy na pracny nebo silikonové formičky

Suroviny

Na 1 plech:

  • 55g hladké mouky
  • 45g cukru krupice
  • 2 vejce velikosti M

 

Pomůcky: kovová vánoční vykrajovátka/pracnové formy/silikonové formy na pracny nebo jiné vánoční tvary

Příprava

  1. Bílky vyšlehejte do tuha (ručně, elektrickým šlehačem nebo v robotu)
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě další minutu pokračujte ve šlehání. Výsledkem by měla být bílá tuhá pěna která tvoří špičky.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům.
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků). Když mám těsto hodně hrudkovité vezmu si metličku a 2-3 krát směs opatrně promíchám.
  5. Těsto si můžete přendat do sáčku, aby se vám formičky lépe plnily nebo použijte lžíci. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj vánoční kovová vykrajovátka. Vnitřek vykrajovátek potřete herou nebo olejem a vysypejte moukou. Je to taková jistota, aby šlo cukroví snadněji vyndat.
  6. Pečte na 175 stupňů 8-10 minut. Hned jak bude špejle čistá můžete cukroví vyndat. Na rozdíl od piškotů má být měkké, nepečte je zbytečně dlouho. Cukroví nebude zlátnou, podívejte se na fotku jak ve výsledku vypadá.
  7. Cukroví můžete posypat moučkovým cukrem nebo ho rozřízněte a potřete marmeládou.

 

Skladování: v chladu v uzavřeném obalu