Datlový karamel
Datlový karamel je krémový a slaďoučký. Ideální jako poleva nebo omáčka na vaše oblíbené dezerty nebo zmrzliny. Datle mu dodávají sladkou karamelovou a mléko zase krémovost a jemnost.
Recept je také vhodný i pro vegany, rawtariány a alergiky na mléko. Můžete zkoušet různá mléka a určit tak výslednou chuť karamelu. Zatím jsem vyzkoušela kokosové, mandlové a klasické a všechny chutnají výborně.
SUROVINY
- 1 hrnek vypeckovaných datlí (hrnek 250ml)*
- 250ml rostlinného mléka
PŘÍPRAVA
- Datle vyndejte z obalu, vypeckujte a na hodinu namočte do teplé vody. Pro raw verzi nechte datle namočit ve studené vodě přes noc (8 hodin).
- Když jsou datle krásně měkké, vodu slijte a přesypte je do mixeru.
- Přilijte i rostlinné mléko a rozmixujte dohladka. Pokud netrváte na rostlinném mléce můžete samozřejmě použít i klasické – kravské.
- Pro tekutější karamel přidejte mléko, pro hustší zase datle.
- Hotový karamel můžete použít ihned nebo přelít do dózy a uložit do lednice
Použití:
Poleva na různé koláče, dorty, náplň do pralinek nebo třeba do koktejlů..
Jablka s datlovým karamelem
Nejdříve z jablka vyndejte jádřinec (mám na to takovou kovovou tubičku). Vyndejte a nakrájejte na silnější plátky. Jablko neloupu.
Každý plátek potřete datlovým karamelem. Měl by být hustší, aby z jablka nestekl. Nakonec plátky jablek posypte musli. Skvělé je například arašídové nebo čokoládové.
Ovocné „fondue“
Ovoce jako jsou jablka, banán apod. nakrájejte na kousky (měsíčky nebo kostky). Nakrájené ovoce nandejte na talíř a doprostřed talíře dejte misku s datlovým karamelem. Ovoce napíchněte na párátko nebo kovovou vidličku a namočte do karamelu. Je to skvělá svačinka nebo snídaně:-).
Skladujte v lednici
Trvanlivost: 1 týden (v lednici)
TIP:
Milujete slaný karamel? Přidejte do mixéru 1/2 lžičky mořské soli