Vyléváte nálev z konzervované cizrny do odpadu? Po dnešku už ho nikdy nevylejete
Nálevu se říká aquafaba a dá se z něj udělat plno skvělých receptů. Je tedy škoda ho vylít. Chová se jako bílek, takže si z něj můžete vyšlehat sníh a použít na pečení i do jiných receptů. Já mám pro vás dnes první tip, jak nálev využít. Je to dalgona matcha latte-tedy nápoj, na kterém je hustá pěna akorát v tomhle případě není z kávy, ale zeleného čaje matcha.
Možná vás napadne otázka, jestli v tom není cítit cizrna. Nemusíte se bát, není. Kdybych nevěděla z čeho to je, vůbec to nepoznám. Je to jen sladká pěna s chutí zeleného čaje a je to naprosto vynikající!
Budete potřebovat:
- 50 ml nálevu z konzervované cizrny (pokojové teploty)
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1 sáček matcha tea IMPERIAL (2 gramy)
- 1 lžíce vlažné vody
dále
- 150 ml mléka/ kokosového nápoje nebo rostlinného mléka
Postup
Cizrnu sceďte. Získaný nálev by měl mít pokojovou teplotu, aby šel snáz vyšlehat.
Přidejte 1/2 lžičky citrónové šťávy (také to usnadní šlehání) a začněte šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh. Jelikož to trvá 8-15 minut, je lepší použít robota. Jde to ale i elektrickým šlehačem s metličkami, jen dělejte pauzy, ať ho neuvaříte.
Když je pěna tuhá jako sníh, přidejte cukr podle chuti. Já dala 2 lžičky cukru. Kdo nechce cukr, může použít erythritol. S jinými sladidly nemám zkušenosti, takže nevím, jestli by nezničily pěnu. Ještě minutu šlehejte.
Matchu rozmíchejte v 1 lžíci vlažné vody, přidejte do pěny a opět minutu šlehejte.
Do sklenice nalijte 150 ml mléka nebo kokosového nápoje, na to najdete pěnu a můžete podávat.
Nápoj je určený k okamžité konzumaci, při delším čekání by pěna spadla, takže moc dlouho s pitím neotálejte:-).
Tip: Já jsem dala vyšlehat všechen nálev z jedné plechovky. Zbytek jsem použila do jiného receptu anebo z něj můžete udělat více nápojů. Podle mě to vyjde tak na 3-4 nápoje.