Některé recepty se povedou natolik, že se jich nemůžete nabažit. Jedním z nich je jednoznačně tato polévka. S Jardou jsme se do ní zamilovali, a dokonce jsem jí během týdne opakovala hned 3x! Víte, že jídlo nerada opakuju, ale ona je tak dobrá, že to nešlo jinak😊.
Je to polévka s cizrnou, kari, kokosovým mlékem. Nikdy jsem podobnou polévku nejedla. A víte, co je na to zajímavé? Když si jí dáte bez citronu nebo limety není to ono…jako je dobrá, ale tak nějak normálně. Pak přidáte citron (nešetřete) a najednou to tam je, top, pecka…! Ostatně uvidíte sami-ochutnejte bez citronu a pak s ním, neskutečný rozdíl.
Na 2 porce:
- 400ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 1 plechovka cizrny
- 100ml vody
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce koření KARI MADRAS
- ½ lžíce třtinového cukru
- 1 lžička sušeného zázvoru
- Bird EYE chilli – dávám od oka (prodává Chilli doctor)
- ¼ lžičky červené papriky
- Sůl – dávám asi 1 lžičku
Info k surovinám
Sušený zázvor-používám jedině ten od Koření králů. Ten z obchodu je hořký a vůbec mi nechutná. Další možnost je použít čerstvý zázvor, který oloupete a utřete. Ještě jsem to nezkoušela. Zkuste 1 lžičku a kdyžtak ještě přidáte.
Kari madras-sehnala jsem v obchodě zdravé výživy. Mám lžičkové odměrky, dávám 1 polékovou lžíci. Jednou jsem dala 1,5 lžíce a polévka už byla dost hořká, takže víc opravdu ne.
Kokosové mléko-každé mléko je jiné, chce to zkoušet, které vám bude vyhovovat. Já teď používám Bill kokosové mléko, když je v akci stojí jen 30 korun, což je skvělá cena. Asi bych nepoužívala mléko plnotučné, polévka by pak podle mě byla až moc hutná.
Chilli: Budete potřebovat chilli práše. Na výběr je desítky druhů a každý má trochu jinou chuť i sílu pálivosti. Dávkování se tedy bude lišit podle toho, které použijete. Já jsem sáhla po Bird eye od Chilli doctora.
Postup
Na oleji opečte nakrájenou cibuli. Stačí 2-3 minuty.
Cizrnu nasypte do síta a dobře propláchněte. Odeberte z ní 1/3 a tu dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě na 180 stupňů asi 15 minut. Má být na povrchu lehce křupavá, uvnitř stále měkká. Každá trouba peče jinak, raději ji hlídejte.
Zbytek cizrny přidejte k cibuli a pár minut opékejte (za stálého míchání). Mám nepřilnavou pánev, takže se nic nepřichytí. Jestli máte klasický hrnec a cizrna se začne připalovat, raději pokračujte k dalšímu kroku. Jednou jsem totiž zkoušela kovový hrnec a pěkně se mi to připálilo. Od té doby používám WOK anebo nepřilnavou pánev (hrnec s nepřilnavým dnem doma ještě nemám:-D).
Přidejte utřený česnek, kari, papriku, zázvor a nechte 15 sekund rozvonět. Stále míchejte.
Zalijte vodou, kokosovým mlékem a 15 minut povařte. Teplotu nastavte tak, aby polévka jen lehce probublávala. Občas jí promíchejte.
Nakonec přidejte cukr, chilli a sůl.
Polévku nalijte do talíře, posypte cizrnou z trouby a k tomu přidejte misku s citronem. Citron je u tohoto jídla klíčový. Bez něj nemá polévka tak jedinečnou chuť. Většinou dáme s Jardou jeden citron na půl. Pokapeme s ním polévku a promícháme. Uvidíte, třeba vám bude stačit méně citronu a jen my dva ho tam musíme mít tolik:-D.
S čím ještě podávat? Někdy jsem přidávala trochu strouhaného kokosu na ozdobu, nadrobno nakrájené arašídy, mražený koriandr (jiný nemám). Podle mě by byla skvělá i pražená arašídová mouka, ale to jsem nezkoušela.