Vánoce mě baví – všechno to zdobení, pečení, balení dárků…to je prostě moje. Cítím se v tom jak ryba ve vodě a vyloženě si celý prosinec užívám. Samozřejmě taky někdy nadávám, když je toho hodně a nestíhám, ale za chvilku už se zase směju a užívám si ten shon.
Letos jsem dárky vyřešila přes internet, a tak mám oproti minulým rokům čas navíc. Asi to tak budu dělat každý rok. I když nás pošťák mě teď proklíná, protože k nám jezdí každý den. Jsme v rodinném baráku hned 3 rodiny, takže se celý den střídáme v běhání k PPL, DPD a České poště. Kolikrát se tam sejdeme ve frontě všichni:-D.
Když mám nějaký ten čas navíc, zkouším nové druhy cukroví. Zkoušela jsem například vinné cukroví, to je moc dobré. Tentokrát jsem zase pekla linecké z bramborového těsta. Na to jsem byla obzvláště zvědavá. Přeci jen se brambory do lineckého moc často nedávají.
Jak takové linecké z brambor chutná?
Je to moc dobré. Těsto je měkké, křehké…moc mi chutnají. Kolečka jsem slepila rybízovým džemem a bylo to vynikající. Možná by byla dobrá i povidla, to mě ale napadlo až teď. Těsto není tak sladké jako linecké, takže se kromě kyselejších džemů hodí i ty sladší jako je například jahoda.
Chcete zkusit něco nového? Jděte do toho. Linecké cukroví z bramborového těsta je prostě vynikající!
Kolečka bez cukru
Toto cukroví můžete udělat i bez cukru. V těstě žádný cukr není. Stačí když na slepení použijete nějakou dia marmeládu/džem nebo jinou náplň bez cukru a nebudete cukroví sypat moučkovým cukrem.
Suroviny:
- 125-145g hladké mouky
- 125g vařených brambor (ideálně typ C)
- 125g másla*
*zkoušela jsem i kokosový olej a taky to bylo dobré, ale máslo mi chutnalo víc. Kdybyste chtěli cukroví veganské nebo nesmíte laktózu, použijte rostlinné máslo (například Alsan – prodává např. Globus).
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Oloupejte, rozmačkejte na kaši a nechte vychladnout.
Uvařené brambory dejte do mísy, přidejte máslo i hladkou mouku. Dobře propracujte.
Těsto je lepší dát na pár hodin do lednice. Jde použít i rovnou, ale budete ho muset dobře podsypat a to nejen zespod, ale i zvrchu, aby se nelepilo k válečku.
Po vyndání těsto propracujte a vyválejte na moukou podsypaném válu.
Stejně jako u lineckých vyválejte kolečka nebo jiné tvary. Aby byla marmeláda vidět, vykrojte do poloviny koleček dírku.
Cukroví podeberte nožem a opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 160-165 stupňů cca 17 minut. Až začnou zlátnou, vyndejte.
Kolečka s dírkou posypte moučkovým cukrem. Když to uděláte až potom a posypete tak i džem, nebude džem pěkně lesklý.
Po vychladnutí potřete džemem a slepte dohromady.
TIP
Džem (musí být bez kousků) dejte do sáčku, ustříhněte roh a na kolečka bez dírky dejte oříšek džemu. Je to rychlejší, než je mazat džemem.