Udělat croissanty doma je docela pracné. Na internetu se ale objevily croissanty z rýžového papíru, a tak jsem je také musela vyzkoušet.  Recept je bezlepkový a udělala jsem ho i bez laktózy, aby byl vhodný po všechny. Pokud vám kravské mléko nedělá problém, použijte ho namísto toho rostlinného😊.

Croissanty jsou krásně křupavé a s marmeládou nebo nějakou čokoládovou pomazánkou chutnají skvěle. Ještě přemýšlím nad slanou verzí. Příště bych je chtěla naplnit sýrem anebo udělat takovou pizza verzi.

 

Na 1 croissant budete potřebovat:

  • 3 rýžové papíry

 

Směs na namáčení (vydrží na 3 croissanty)

  • 60 ml rostlinného nebo kravského mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička kypřicího prášku (pokud máte bezlepkovou dietu, pohlídejte si aby byl prášek bezlepkový)
  • 1 a ½ lžíce skořicového cukr a další pak na posypání (přibližně stejné množství)

 

Skořicový cukr

Do cukru jsem přidala trochu skořice a promíchala. Nejraději používám skořici cejlonskou.

 

Postup:

Jako první jsem si namíchala skořicový cukr smícháním tonka cukru s mletou skořicí. Dělám to od oka, cca 1 díl skořice a 9 dílů cukru? Těžko říct, nevážím to:-).  Použít můžete libovolný cukr jaký máte doma. Případně i sladidla jako je erythritol apod.

Z vajíček, kypřicího prášku, mléka a skořicového těstu vypracujte směs na namáčení. Dobře ji promíchejte metličkou. Poté ji nalijte do vhodného talíře.

První papír ponořte do směsi v talířku a otočte, aby se namočil i z druhé strany. Vždy nechte chvíli namočit. Vyndejte a položte na prkénko nebo kuchyňskou desku/silikonovou podložku. Dále namočte druhý papír a poté třetí. Pěkně jeden po druhém, aby byly namočené z obou stran.

Další možnost je nepřidávat skořicový cukr do těstíčka, ale posypat s ním jednotlivé pláty. Můžete ho dát i více, aby byly croissanty sladší.

Poté papíry naskládané na sobě nastříhejte nůžkami anebo rozkojte pomocí nože či radélka na pizzu. Prvních pár sekund je papír tvrdý, potom je lepší použít nůžky. O něco později ale změkne a pak je lepší použít to radélko nebo nůž.

Na videu uvidíte, jak přesně papír nakrájet. Jako první si uprostřed vytvoříte trojúhelník a tím vám vzniknou 3 díly.

Croissant začněte smotávat od širší strany. Dejte ho na plech a zatočte do tvaru písmene C.

Pokračujte do spotřebování směsi. Budete tedy mít dva nebo tři kousky.

Před pečením ještě croissanty posypte skořicovým cukrem.

Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Musí být pěkně dozlatova upečené a křupavé.

Nejvíce mi chutnají ještě teplé s troškou marmelády nebo čokoládové pomazánky.

 

TIP:

Na těsto můžete dát kostičku nebo dvě čokolády a pak teprve zabalit. Čokoládová náplň bude vynikající😊.