Udělat croissanty doma je docela pracné. Na internetu se ale objevily croissanty z rýžového papíru, a tak jsem je také musela vyzkoušet. Recept je bezlepkový a udělala jsem ho i bez laktózy, aby byl vhodný po všechny. Pokud vám kravské mléko nedělá problém, použijte ho namísto toho rostlinného😊.
Croissanty jsou krásně křupavé a s marmeládou nebo nějakou čokoládovou pomazánkou chutnají skvěle. Ještě přemýšlím nad slanou verzí. Příště bych je chtěla naplnit sýrem anebo udělat takovou pizza verzi.
Na 1 croissant budete potřebovat:
- 3 rýžové papíry
Směs na namáčení (vydrží na 3 croissanty)
- 60 ml rostlinného nebo kravského mléka
- 2 vajíčka
- 1 lžička kypřicího prášku (pokud máte bezlepkovou dietu, pohlídejte si aby byl prášek bezlepkový)
- 1 a ½ lžíce skořicového cukr a další pak na posypání (přibližně stejné množství)
Skořicový cukr
- Tonka cukr
- Mletá skořice
Do cukru jsem přidala trochu skořice a promíchala. Nejraději používám skořici cejlonskou.
Postup:
Jako první jsem si namíchala skořicový cukr smícháním tonka cukru s mletou skořicí. Dělám to od oka, cca 1 díl skořice a 9 dílů cukru? Těžko říct, nevážím to:-). Použít můžete libovolný cukr jaký máte doma. Případně i sladidla jako je erythritol apod.
Z vajíček, kypřicího prášku, mléka a skořicového těstu vypracujte směs na namáčení. Dobře ji promíchejte metličkou. Poté ji nalijte do vhodného talíře.
První papír ponořte do směsi v talířku a otočte, aby se namočil i z druhé strany. Vždy nechte chvíli namočit. Vyndejte a položte na prkénko nebo kuchyňskou desku/silikonovou podložku. Dále namočte druhý papír a poté třetí. Pěkně jeden po druhém, aby byly namočené z obou stran.
Další možnost je nepřidávat skořicový cukr do těstíčka, ale posypat s ním jednotlivé pláty. Můžete ho dát i více, aby byly croissanty sladší.
Poté papíry naskládané na sobě nastříhejte nůžkami anebo rozkojte pomocí nože či radélka na pizzu. Prvních pár sekund je papír tvrdý, potom je lepší použít nůžky. O něco později ale změkne a pak je lepší použít to radélko nebo nůž.
Na videu uvidíte, jak přesně papír nakrájet. Jako první si uprostřed vytvoříte trojúhelník a tím vám vzniknou 3 díly.
Croissant začněte smotávat od širší strany. Dejte ho na plech a zatočte do tvaru písmene C.
Pokračujte do spotřebování směsi. Budete tedy mít dva nebo tři kousky.
Před pečením ještě croissanty posypte skořicovým cukrem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Musí být pěkně dozlatova upečené a křupavé.
Nejvíce mi chutnají ještě teplé s troškou marmelády nebo čokoládové pomazánky.
TIP:
Na těsto můžete dát kostičku nebo dvě čokolády a pak teprve zabalit. Čokoládová náplň bude vynikající😊.