Přijdete domů z práce a poslední co se vám chce dělat, je péct? Připravte si vynikající cookies, které mají dlouhou trvanlivost.. Nebylo by to skvělé přijít domů a jen sáhnout do dózy s voňavými, čokoládovými sušenkami? Stačí se do nich jen zakousnout.

Můžete si je upéct jako takovou rezervu pro případ, že budete mít chuť na sušenky, ale budete unavená nebo nemocná. Já jsem si speciálně na ně pořídila dózu, kterou vidíte na fotce. Peču je pro případy nemoci nebo vyčerpání. Jí se tedy jen v těchto případě, tedy většinou😊. Kdo chce, může si upéct sušenky i na celý měsíc dopředu. Sušenky vydrží velice dlouho. U nás vydržely maximálně měsíc, ale vydržely by i déle, kdyby záhadně nezmizely.

 

Suroviny:

  • 250g hladké mouky
  • 170g cukru (lze použít i třtinový)
  • 110g rostlinného tuku nebo másla (většinou používám máslo značky Alsan)
  • 50g hořké čokolády
  • 1 vejce vel. M nebo 2 vejce vel. S
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva

 

Všechny suroviny smíchejte. Ručně nebo v robotu promíchejte a vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte váleček o průměru cca 3 centimetry, který uložte na 4 hodiny do lednice.

Vychlazené těsto nakrájejte ostrým nožem na 20-25 sušenek. Rozložte je na plech. Mezi sušenkami nechte pár centimetrů místo, můžete použít i dva plechy pokud se vám na plech nevejdou všechny.

Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů, střední rošt 12-15 minut. Sušenky o průměru 3cm jsem pekla 12 minut. Pak jsem děla větší o průměru 5cm a ty se pekly 15 minut.

Vylepšení: po upečení ještě horké sušenky posypte skořicovým nebo vanilkovým cukrem…

Sušenky nechte vychladnout. Poté uložte do zavírací dózy nebo sklenice

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: min. 1 měsíc