Léto je v plném proudu a já na horké kafe ani nemám chuť. Zato ledová káva, ta u mě vyhrává na plné čáře.

Jelikož mi tento týden přišel French press, zkusila jsem Cold brew připravit v něm. Zjistila jsem, že tenhle pomocník na přípravu kávy je na přípravu Cold brew úplně ideální a v ničem jiném už ho připravovat nebudu. Odpadá mi tím přelévání kávy přes filtr či síto a to dělá celý proces mnohem jednodušším a rychlejším. A kdo by si nechtěl práci urychlit, že?

V dnešním článku bych vám ráda ukázala, jak si doma snadno Cold brew vyrobit. V dalším se pak podíváme na Cold brew karamelové se šlehačkou jako takovou verzi Cold brew pro mlsné jazýčky jako jsem já:-D.

 

 

Na přípravu Cold brew budete potřebovat:

  • 250ml studené vody
  • 25g mleté kávy*
  • French press

 

*Záleží na velikosti French pressu. Já mám ten menší, do které se vejde max. 300ml, proto jsem zvolila toto množství. U většího French pressu by se vám měla vejít dvojitá dávka.

French press mám teprve týden (ten můj je ze Zalando Lounge). Je to prima věcička a jsem moc ráda, že jsem si ji koupila. Příprava Cold brew i jiné kávy je s ním mnohem snadnější:-).

 

Dále pak budete potřebovat led a cukr podle chuti.

 

Postup

  1. Jako první si namelte kávu. Samozřejmě lze použít již namletou kávu, ale nebude to ono. Cold brew se louhuje za studena, a to velice dlouho, díky tomu se také uvolní více chutí a aroma do kávy. Právě z tohoto důvodu je čerstvě namletá káva lepší volbou, jinak výsledek nemusí dopadnout tak dobře. Pokud nemáte možnost kávu si doma namlít, pořiďte si kvalitní kávu z menších pražíren – je to lepší volba než kávy ze supermarketu, které jsou namleté již před dlouhou dobou.
  2. Mletou kávu nasypte do French pressu. Zalijte studenou vodou a dobře promíchejte. Zaklopte víkem a dejte do lednice.
  3. Kávu nechte v lednici 12-24 hodin, podle toho, jak moc silnou ji chcete mít. Zmáčkněte French press, tím kávu přefiltrujete.
  4. Podle chuti kávu oslaďte. Nalijte ji do sklenice s ledem a můžete podávat.

Velice osvěžující je Cold brew s plátky citrónu. Na internetu teď dokonce koluje výzva na shození kil a jediné, co musíte dělat je 2x denně pít kávu s citrónem. Nevím jestli to funguje, ale chystám se to vyzkoušet:-).

 

Jak si připravit dobré Cold brew?

Použijte kávu lehce až středně praženou. Tmavě pražená (dark roast) udělá nápoj moc hořký.

Kávu si vždy namelte až před přípravou nápoje.

Ideální je středně mletá káva.

Kávu louhujte 12-24 hodin. Poté jí přeceďte a vraťte do lednice, pokud ji hned nechcete pít. Po delší době by byla již moc hořká.

Používejte kvalitní kávu, to je základ chuti😊.

Článek s tipy na přípravu Cold brew

 

Jak dlouho vám Cold brew vydrží?

Nápoj po 12-24 hodinách přeceďte, to je důležité. Poté ho uložte do lednice. V lednici by měl vydržet až 14 dní, já ho ale nikdy tak dlouho v lednici nemám…vypijeme ho max. do 3 dnů:-D.