Chcete na narozeninové oslavě nebo jiné slavnostní chvíli překvapit své blízké nádherným dortem? Připravte jim nepečený čokoládový cheesecake. Recept je snadný a výsledek dokonalý. Až na stůl přinesete tento nádherný dort zdobený malinami, lístky máty a čokoládovými ozdobami sklidíte nejednu pochvalu. A co teprve až dort ochutnají, to bude chvály. Cheesecake nikdy nezklame a chutná jak dětem tak dospělím. Jak říká moje maminka, když dáš do dort jen dobré přísady musí být dobrý. Každá ingredience dort je výborná sama o sobě a po smíchání vznikne naprosto dokonalý dort. Tento recept nás doprovází na většině narozeninových oslav, výročích a rodinných setkáních. Na většině dortů se neshodneme, ale cheesecake zachutnal celé rodině.
Suroviny
Korpus:
- 130g čokoládových sušenek Bebe dobré ráno (1 balení)
- 100g rozpuštěného másla
Náplň
- 400g hořké čokolády
- 200g čerstvého sýra*(typu Philadelphia, Palouček (Lidl) nebo jako náhrada i pomazánkové máslo bez příchuti)
- 250g měkkého tvarohu
- 250ml smetany ke šlehání
- Poleva:
- 150g hořké čokolády
- 150ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 50-100g hořké čokolády (záleží na vás kolik čokoládových ozdob budete chtít)
- 20 listů máty peprné
- 10 čerstvých malin
Příprava
- Sušenky rozmixujte na prášek. Další možností je dát sušenky do igelitového sáčku nebo přikrýt potravinovou fólií a rozválet válečkem.
- Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami.
- Připravte si kulatou formu na dort. Dno formy vykládám pečícím papírem vystřiženým do tvaru kruhu aby šel dort po ztuhnutí lépe přenést. Na dort používám formu která s rozebíratelným bokem. Ze silikonových nebo na pevno spojených forem se cheesecake hůře dostává a pokud ve formě budete dort rovnou krájet hrozí proříznutí nebo poškrábání formy.
- Sušenkový korpus vysypte na dno formy a upěchujte. Prsty nebo válečkem korpus uhlaďte. Formu dejte na 15 minut do lednice nebo na 5 minut do mrazáku aby korpus ztuhnul.
- Čokoládu (400g) rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (po 15 sekundách promíchejte). Rozpuštěnou čokoládu nechte ochladit na pokojovou teplotu.
- Na krém smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh a vychlazenou šlehačku. Stačí jen krátce promíchat, protože po přidání čokolády se bude krém ještě šlehat.
- Rozpuštěnou čokoládu přidejte za stálého míchání do směsi na krém. Dobře promíchejte aby v krému nezůstaly kousky čokolády.
- Připravte si metličku nebo elektrický šlehač a krém vyšlehejte. Po chvilce začne krém houstnout a to je přesně to co potřebujeme. Dávejte pozor abyste krém nepřešlehali, přeci jen je v něm šlehačka. Stačí 30-60 sekund aby krém trochu zhoustnul.
- Krém nalijte na korpus a rozetřete do roviny. Můžete i klepnou formou o linku aby v krému nezůstaly vzduchové bubliny. Formu vraťte do lednice a nechte hodinu vychladit.
- Asi tak půl hodinky před koncem přiveďte k varu smetanu ke šlehání a po odstavení vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte metličkou dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Směs začne viditelně houstnout a hlavně v ní nejsou žádné kousky čokolády
- Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nesmí být horká aby nerozpustila krém.
- Vychladlou polevu nalijte na dort a rozetřete do stran. Formou lehce zahýbejte nebo klepněte o linku aby se poleva vyrovnala. Nyní můžete naposledy dát dort do lednice. Tentokrát na minimálně 4 hodiny. Doba tuhnutí dortu závisí na druhu použité čokolády a pomazánkového másla. Můžete to být pár hodin, ale také přes noc. Správně ztuhlý dort poznáte tak, že po obkrojení dortu můžete odstranit formu aniž by se dort roztékal do stran.
- Dort vyndejte z formy a po okraji rozložte maliny (dodržujte stejný odstup).
- Ke každé malině zapíchněte nebo položte 2 listy máty.
- Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce v 15 sekundových intervalech, poté vždy promíchejte. Celkem se rozpouští asi 30 sekund. Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na hladké prkénko, nebo něco rovného a pevného. Nožem budete tvarovat čokoládové kudrlinky a u nerovného povrchu by to nešlo zrovna dobře.
- Čokoládu nechte na lince (při pokojové teplotě) tuhnout. Po 10 minutách zkuste jednu ozdobu vyrobit a pokud to nejde nechte jí ještě tuhnout. Čokoláda nesmí být úplně tvrdá, naopak se při tvarování krásně ohýbá a je tedy dobře tvárná.
- Tvorba ozdob: vezměte si rovný nůž. Prkénko si opřete o břicho. Nůž položte na čokoládu a jen lehce nadzvedněte. Ostrá část bude přiložená na čokoládě a tupá strana nože o kousek nadzvedněte. Nůž chytněte oběma rukama ze tupou stranu. Pomalým pohybem táhněte k sobě a stále lehce tlačte nůž do čokolády. Okamžitě by se vám měla začít tvořit vlna z čokolády která se zaroluje. Pokud se čokoláda jen nabaluje na nůž je moc málo ztuhlá. Pokud láme je ztuhlá až moc. Chce to vychytat si ten správný grif a pak už vám to půjde samo. Když se to nepovede můžete čokoládu znovu roztavit a opakovat znovu. Věřte, že až se to jednou naučíte už to nezapomenete. Ozdoby dávejte vedle s sebe na talířek nebo tác. pokud máte doma teplo je lepší vytvořené ozdoby dát hned do mrazáku a postupně k nim z malého talířku přendávat nově vytvořené.
- Z čokolády vytvořte malé i velké ozdoby jako jsou na fotce. Když máte hotovo dejte všechny ozdoby do mrazáku nebo lednice aby pořádně ztuhly.
- Doprostřed dortu rozložte do kruhu vedle s sebe ozdoby a na ně pak vrstvěte další. Uprostřed jsem si nechala místo a větší ozdoby do dortu zapichovala aby byly na šikmo. Další ozdoby jsem zapíchla kolmo k dortu do volných míst uprostřed. Mezery vyplňte menšími ozdobami. Toto je jen nápad, klidně popusťte uzdu své fantazii a udělejte si dort podle svých představ. Každý dort je originál a nic není špatně.
Dort dejte do lednice nebo rovnou podávejte.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny