Chcete na narozeninové oslavě nebo jiné slavnostní chvíli překvapit své blízké nádherným dortem? Připravte jim nepečený čokoládový cheesecake. Recept je snadný a výsledek dokonalý. Až na stůl přinesete tento nádherný dort zdobený malinami, lístky máty a čokoládovými ozdobami sklidíte nejednu pochvalu. A co teprve až dort ochutnají, to bude chvály. Cheesecake nikdy nezklame a chutná jak dětem tak dospělím. Jak říká moje maminka, když dáš do dort jen dobré přísady musí být dobrý. Každá ingredience dort je výborná sama o sobě a po smíchání vznikne naprosto dokonalý dort. Tento recept nás doprovází na většině narozeninových oslav, výročích a rodinných setkáních. Na většině dortů se neshodneme, ale cheesecake zachutnal celé rodině.

Suroviny

Korpus:

  • 130g čokoládových sušenek Bebe dobré ráno (1 balení)
  • 100g rozpuštěného másla

    Náplň

  • 400g hořké čokolády
  • 200g čerstvého sýra*(typu Philadelphia, Palouček (Lidl) nebo jako náhrada i pomazánkové máslo bez příchuti)
  • 250g měkkého tvarohu
  • 250ml smetany ke šlehání
  • Poleva:
  • 150g hořké čokolády
  • 150ml smetany ke šlehání

    Na ozdobu:

  • 50-100g hořké čokolády (záleží na vás kolik čokoládových ozdob budete chtít)
  • 20 listů máty peprné
  • 10 čerstvých malin

Příprava

  1. Sušenky rozmixujte na prášek. Další možností je dát sušenky do igelitového sáčku nebo přikrýt potravinovou fólií a rozválet válečkem.
  2. Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami.
  3. Připravte si kulatou formu na dort. Dno formy vykládám pečícím papírem vystřiženým do tvaru kruhu aby šel dort po ztuhnutí lépe přenést. Na dort používám formu která s rozebíratelným bokem. Ze silikonových nebo na pevno spojených forem se cheesecake hůře dostává a pokud ve formě budete dort rovnou krájet hrozí proříznutí nebo poškrábání formy.
  4. Sušenkový korpus vysypte na dno formy a upěchujte. Prsty nebo válečkem korpus uhlaďte. Formu dejte na 15 minut do lednice nebo na 5 minut do mrazáku aby korpus ztuhnul.
  5. Čokoládu (400g) rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (po 15 sekundách promíchejte). Rozpuštěnou čokoládu nechte ochladit na pokojovou teplotu.
  6. Na krém smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh a vychlazenou šlehačku. Stačí jen krátce promíchat, protože po přidání čokolády se bude krém ještě šlehat.
  7. Rozpuštěnou čokoládu přidejte za stálého míchání do směsi na krém. Dobře promíchejte aby v krému nezůstaly kousky čokolády.
  8. Připravte si metličku nebo elektrický šlehač a krém vyšlehejte. Po chvilce začne krém houstnout a to je přesně to co potřebujeme. Dávejte pozor abyste krém nepřešlehali, přeci jen je v něm šlehačka. Stačí 30-60 sekund aby krém trochu zhoustnul.
  9. Krém nalijte na korpus a rozetřete do roviny. Můžete i klepnou formou o linku aby v krému nezůstaly vzduchové bubliny. Formu vraťte do lednice a nechte hodinu vychladit.
  10. Asi tak půl hodinky před koncem přiveďte k varu smetanu ke šlehání a po odstavení vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte metličkou dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Směs začne viditelně houstnout a hlavně v ní nejsou žádné kousky čokolády
  11. Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nesmí být horká aby nerozpustila krém.
  12. Vychladlou polevu nalijte na dort a rozetřete do stran. Formou lehce zahýbejte nebo klepněte o linku aby se poleva vyrovnala. Nyní můžete naposledy dát dort do lednice. Tentokrát na minimálně 4 hodiny. Doba tuhnutí dortu závisí na druhu použité čokolády a pomazánkového másla. Můžete to být pár hodin, ale také přes noc. Správně ztuhlý dort poznáte tak, že po obkrojení dortu můžete odstranit formu aniž by se dort roztékal do stran.
  13. Dort vyndejte z formy a po okraji rozložte maliny (dodržujte stejný odstup).
  14. Ke každé malině zapíchněte nebo položte 2 listy máty.
  15. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnce v 15 sekundových intervalech, poté vždy promíchejte. Celkem se rozpouští asi 30 sekund. Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na hladké prkénko, nebo něco rovného a pevného. Nožem budete tvarovat čokoládové kudrlinky a u nerovného povrchu by to nešlo zrovna dobře.
  16. Čokoládu nechte na lince (při pokojové teplotě) tuhnout. Po 10 minutách zkuste jednu ozdobu vyrobit a pokud to nejde nechte jí ještě tuhnout. Čokoláda nesmí být úplně tvrdá, naopak se při tvarování krásně ohýbá a je tedy dobře tvárná.
  17. Tvorba ozdob: vezměte si rovný nůž. Prkénko si opřete o břicho. Nůž položte na čokoládu a jen lehce nadzvedněte. Ostrá část bude přiložená na čokoládě a tupá strana nože o kousek nadzvedněte. Nůž chytněte oběma rukama ze tupou stranu. Pomalým pohybem táhněte k sobě a stále lehce tlačte nůž do čokolády. Okamžitě by se vám měla začít tvořit vlna z čokolády která se zaroluje. Pokud se čokoláda jen nabaluje na nůž je moc málo ztuhlá. Pokud láme je ztuhlá až moc. Chce to vychytat si ten správný grif a pak už vám to půjde samo. Když se to nepovede můžete čokoládu znovu roztavit a opakovat znovu. Věřte, že až se to jednou naučíte už to nezapomenete. Ozdoby dávejte vedle s sebe na talířek nebo tác. pokud máte doma teplo je lepší vytvořené ozdoby dát hned do mrazáku a postupně k nim z malého talířku přendávat nově vytvořené.
  18. Z čokolády vytvořte malé i velké ozdoby jako jsou na fotce. Když máte hotovo dejte všechny ozdoby do mrazáku nebo lednice aby pořádně ztuhly.
  19. Doprostřed dortu rozložte do kruhu vedle s sebe ozdoby a na ně pak vrstvěte další. Uprostřed jsem si nechala místo a větší ozdoby do dortu zapichovala aby byly na šikmo. Další ozdoby jsem zapíchla kolmo k dortu do volných míst uprostřed. Mezery vyplňte menšími ozdobami. Toto je jen nápad, klidně popusťte uzdu své fantazii a udělejte si dort podle svých představ. Každý dort je originál a nic není špatně.

Dort dejte do lednice nebo rovnou podávejte.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny