Miluju ochutnávání netradičních jídel a nápojů, takže když jsem narazila na čokoládový čaj, nemohla jsem odolat! Jen jsem ještě chtěla upřesnit, že tím čokoládovým čajem nemyslím černý čaj s příchutí čokolády, ale nápoj z čaje, mléka a hořkého kakaa. Je to vlastně takové čajové kakao😊.

Stejně jako u všech receptů si všechno můžete upravit k vaší spokojenosti, tak jak to se vším dělám já. Nikdy jsem neměla ráda pevně dané recepty. Někdo vaří jedno jídlo podle daného receptu celý život, já ale mnohem raději improvizuji, upravuji a užívám si ty proměny. Ráda vše přetvářím, vymýšlím způsoby, jak to udělat jinak, a hlavně recepty upravuji tak, abychom byli s Jardou maximálně spokojení.

Vyzkoušejte můj recept na čokoládový čaj a příště ho třeba uděláte jinak. Můžete snížit množství kakaa nebo naopak přidat. Možná by šlo kakao nahradit hořkou čokoládou anebo místo mléka použijte mléko rostlinné. Nebojte se recepty měnit, protože právě to je ta největší zábava!

 

Na tomto čaji mě nejvíce zaujalo to, jak dobrá může být kombinace kakaa s čajem a do toho ještě můj oblíbený kardamom… jedním slovem: dokonalé!

 

Suroviny:

  • 125ml vody
  • 125ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce hořkého kakaa (4 gramy)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička cejlonského černého čaje – sypaného
  • 2 tobolky kardamomu
  • ¼ lžičky mleté skořice

Kardamom

Do tohoto receptu budete potřebovat kardamom a sypaný černý čaj. Oboje seženete na www.shams.cz. Kardamom se vám bude hodit do mnoha velice chutných nápojů – masala čaje, čokoládového čaje, horké čokolády s kardamomem a mnoha dalších vynikajících nápojů. 

 

Cejlonský sypaný černý čaj

Takto netradičně je zabalený sypaný černý čaj z obchodu Shams:

 

Postup:

Nejdříve si z požadovaných 125ml vody odeberte 1 lžíci vody. Tu smíchejte s hořkým kakaem. Pokud je třeba, přidejte vody o trochu více. Když kakao důkladně rozmícháte s vodou a pak ho teprve přidáte do vody, nebudete muset řešit, že je nápoj samá hrudka (a hrudky v pití nemá nikdo rád:-).

Zbytek vody dejte s kardamomem do malého hrnce a přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Sporák nastavte na střední teplotu, při vyšší by se voda zbytečně rychle vyvařila.

Dále přidejte hořké kakao rozmíchané ve vodě a černý sypaný čaj. Vařte 3-4 minuty, občas promíchejte.

Nakonec přidejte mléko a ještě minutu povařte. Teď už raději od hrnce neodcházejte, mléko by mohlo vzkypět a přetéct.

Odstavte a přeceďte přes jemné síto.

Rovnou podávejte. Po nějaké době čaj zhořkne, proto ho rovnou podávejte a pijte ještě horký. Výslednou chuť lze zjemnit přidáním vody nebo mléka.

Nápady pro příště:

Příště bych chtěla přidat listy máty anebo máty peprné, myslím, že hlavně máta peprná by se do toho čaje perfektně hodila. Napadlo mě i přidání strouhané pomerančové kůry. Pomeranč a kakao se k sobě také hodí. Vyzkouším a dám vědět😊.