Miluju čokoládu! A to v jakékoliv podobě: zmrzlina, hořká čokoláda, čokoládové sušenky, brownies…už jako dítě jsem měla na fotkách zapatlanou pusu čokoládou😊

Domácí kosmetiku si už vyrábím dlouho a nejradši mám na domácí výrobě to, že si můžu vše upravit na moji osobu. Jak jsem psala: mám ráda čokoládu. Když jsem přemýšlela nad tím jaký bude balzám na rty, bylo rychle rozhodnuto. A nejen balzám na rty. Také tekuté mýdlo, pleťová maska, peeling a momentálně zkouším i čokoládovou tvářenku (odkaz na recepty najdete dole).

Vznikla tak celá řada čokoládové kosmetiky. V balzámu je pravé kakao a aby i voněl jako čokoláda sehnala jsem vůni do kosmetiky, která voní jako mléčná čokoláda. Jako čokoláda tedy vypadá, chutná i voní😊Jsem zamilovaná 😀

Balzám rty jemně obarví, hydratuje a zanechá je pěkně jemné. Jako obal jsem použila malé dózy z Wish.com. Dají se použít i vysunovací tubičky anebo plechové dózy. Z jedné dávky vyrobíte 6-8 balzámů tak budete mít zásobu na delší dobu anebo je použijte jako dárek 😊 Co myslíte, že dostává moje rodina k Vánocům?:-)

 

Budete potřebovat

  • 30g mandlového oleje
  • 6g včelího vosku (v jakékoliv podobě: blok, pelety, mezistěny..)
  • 5g hořkého kakaa
  • 10 kapek čokoládové vůně do kosmetiky (Kde jsem koupila)

Obal: plechová dóza, vysunovací tuba…

 

Včelí vosk nakrájejte na menší kousky (urychlí to rozpouštění). Zkoušela jsem ho nastrouhat, ale to nedoporučuji, protože mi většina zůstala na struhadle.

Připravte si menší sklenici. Používám sklenice co mi zůstaly od jogurtů. Vosk nasypte do sklenice a přidejte i mandlový olej.

Na sporáku si připravte malý hrnec nebo pánev. Sklenici do něj postavte a kolem nalijte vodu sahající přibližně do půlky sklenice.

Zahřejte na nízkou nebo střední teplotu. Při rozpouštění surovin si dávejte pozor na vniknutí vody do sklenice. Balzám by se mohl srazit a také by se začal rychle kazit. Občas promíchejte.

Když je vosk rozpuštěný přidejte hořké kakao a také čokoládovou vůni. Pro čokoládovější vůni přidejte více😊.

Promíchejte a rovnou rozlijte do obalů. Při delším čekán vosk ztuhne a musely byste znovu balzám rozpouštět.

Balzám nechte chladnout nezakrytý při pokojové teplotě asi hodinu. Pro urychlení přeneste balzámy do lednice (stačí na pár minut).

Po ztuhnutí balzám zakryjte víčkem a je hotový 😊

Plnění tubiček: balzám pomocí lžíce rozlijte do tubiček. Po chvilce tuhnutí se vršek trochu propadne. Pro hezkou kopulku schovejte trochu balzámu ve sklenici. Až balzám ztuhne znovu roztavte. Pomocí lžíce nakapejte balzám na vršek tuby co to jde. Teď s ním nehýbejte, nechte ho zcela vychladnout.

 

Použití: Prsty zahřejte povrch balzámu, poté naneste na rty a rozetřete.

 

TIP: příští várku čoko balzámu si můžete upravit jak se vám zlíbí. Přidat olej aby byl tekutější, ubrat nebo přidat kakao, přidat více čokoládové vůni…je to jen na vás

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok