Vafle jsou úžasná věc, která nabízí tolik možností. Je jich tolik: sladké, slané, vaječné, čokoládové, belgické…jen si vybrat. Pro všechny, kdo rádi mlsají je tu dnes sladký recept na čokoládové vafle, ke kterým jsem připravila úžasnou avokádovou omáčkou. Objevila jsem ji teprve nedávno, vznikla z receptu na avokádový puding, který jsem si dělala k snídani. Od té doby jsem vyměnila čoko polevu právě za avokádovou.
Co byste říkali této snídani? Ještě kdyby ji někdo udělal za mě a donesl do postýlky 😀
Budete potřebovat:
- 190g sójového mléka
- 110g hladké špaldové mouky
- 80g banánu (1 menší)
- 30g hořkého kakaa (3 lžíce)
- 2 lžíce čekankového sirupu (nebo 20g třtinového cukru)
- 13g lněných semínek(1 lžíce) – lze nahradit chia semínky
- 18g kokosového oleje (1 lžíce)
- 10g jemných ovesných vloček
Avokádová omáčka:
- 1 zralé avokádo
- 120g sójového mléka
- 20g hořkého kakaa
- 40g čekankového sirupu (nebo třtinového cukru)
Příprava vaflí:
Mléko, banán, čekankový sirup, len, kokosový olej a ovesné vločky dejte do mixéru. Rozmixujte. Použít můžete i tyčový mixér. Přelijte do mísy, přidejte hladkou mouku a také hořké kakao. Metličkou dobře promíchejte.
Těsto nechte 15 minut odstát a můžete zapínat vaflovač.
Poprvé vaflovač potřete olejem nebo máslem – horní i dolní část. Vafle se napodruhé většinou nepřilepí, ale poprvé se to někdy stane. Pokud máte špatné zkušenosti s vaším vaflovačem, raději ho potírejte pokaždé.
Naběračkou rozlijte těsto, zavřete vaflovač a opékejte 4-5 minut. Vaflovač neotvírejte moc brzy, jinak by se vafle mohly roztrhnout. Po 4 minutách vafle zkontrolujte. Pokud je můžete, vyndat jsou upečené. Případně si pomozte podebráním nožem nebo nějakého jiného nástroje (pozor na poškrábání povrchu).
Opakujte s se zbytkem těsta do spotřebování.
Avokádová omáčka:
Avokádo rozpulte a vyndejte z něj pecku. Lžící avokádo vydlabejte do mixéru. Přidejte i zbytek surovin na omáčku a rozmixujte dohladka. Podle potřeby přidejte více mléka.
Vafle podávejte polité omáčkou nebo omáčku dejte do misky, abyste si do ní vafle mohly namáčet.
Na ozdobu by se jistě hodilo i čerstvé ovoce. Skvělé by byly jahody, borůvky, rybíz….
Skladování: omáčku a vafle skladujte odděleně. Oboje skladujte v lednici
Trvanlivost: 3 dny