Když jsme byly s bráškou ještě malé děti, dělala nám maminka perník s čokoládovou polevou. Byla lesklá jako zrcadlo a obyčejný perník proměnila v něco dokonalého. Maminky ještě perník slepovala domácí marmeládou, která to ještě vylepšila. Jak já jsem tohle milovala!
Vždycky mě zajímalo, jak udělat tak krásně hladkou a lesklou polevu a proto jsem se maminky recept naučila. U této polevy je důležité pořadí v jakém suroviny budete přidávat. Nejdřív se zahřeje cukr s máslem a kakaem. Až když vše pořádně bublá je teprve čas přilít mléko. Poleva začne syčet a bublat ještě víc, ale pak jako kouzlem všechny hrudky zmizí. Uvidíte sami, až to vyzkoušíte. Pak s ní polijete perník a necháte ztuhnout v lednici. Když je uvařená správně, pěkně se leskne. Není to sice jako zrcadlo, ale není ani matná jako všechny polevy, co jsem kdy dělala.
A co chuť? Chutí mi připomíná pikao, které jsem si jako dítě kupovala v tubě (nebo rovnou v plechovce). Čokoládovou polevu používám také jako toping na zmrzlinu nebo jako sladkou omáčku k různým dezertům. Když s ní polijete banán a ozdobíte ho šlehačkou, budete mít banana split, jak má být.
SUROVINY
- 80g krupicového cukru
- 50g másla*
- 30ml plnotučného mléka nebo podle potřeby
- 2 lžíce hořkého kakaa
Postup
Máslo s cukrem a kakaem zahřejte až začne pořádně bublat. Míchejte ať se nepřipálí. Sporák mám na 3/4 výkonu, protože na maximum teploty se poleva připalovala.
Když začne směs v hrnci bublat přidejte najednou všechno mléko a okamžitě začněte míchat. Poleva začne ještě více bublat a syčet, to je právě to, co potřebujeme. Během chvilky se to uklidní. Stále míchejte, dokud poleva nebude zcela vyhlazená.
Ještě horkou polevu nalijte na perník, rozetřete do stran a až poleva zchladne dejte do lednice ztuhnout. Nebo nechte polevu vychladnout a použijte do jiných receptů.
Jedna dávka polevy mi vystačila na velký plech perníku.
TIP: Pro jistotu používám nepřilnavou malou pánev namísto hrnce. Nově už mám i malý hrnec s keramickým povrchem, ten je na to také skvělý. Polevu míchám silikonovou vařečkou, abych nepoškodila nepřilnavý povrch
Použití: jako poleva na perník a jiné dezerty, jako sladká omáčka nebo toping. Skvěle chutná teplá i studená.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny. Polevu před použitím přiveďte k varu. Kdyby v ní byly krystalky cukru, až začne bublat, přidejte lžíci mléka, tím je zase rozpustíte.