Stejně jako mléko kravské může mít i rostlinné mnoho příchutí. Rostlinných mlék je ale hned několik druhů a tak bude nápoj pokaždé chutnat úplně jinak. Třeba tohle čokoládové mléko z pohanky. Je skvělé, zdravé a když ho porovnám s jinými rostlinnými mléky chuťově zcela odlišné. Snažím se žít zdravě, ale to neznamená, že si nedám ráda něco sladkého. Slazená mléka jsem už nepila hodně let, protože odmítám pít ty chemické koktejly co v obchodě nabízí. Nevím proč mě to napadlo tak pozdě, ale teprve před dvěma lety jsem si začala vyrábět i slazená mléka. Někdy rostlinná, jindy z mléka kravského. Třeba se časem dostanu i ke kozímu, ale zatím jsem v něm zalíbení nenašla.

Většina slazených nápojů v obchodě obsahuje k základnímu složení i mnoho složek navíc, které nejsou pro naše zdraví dobré. Není to ale důvod přestat pít vaše oblíbené čokoládové mléko nebo jogurtové koktejly. Už jen tím, že si je vyrobíte doma ze základních surovin je nápoj zdravější. Ještě že je tu domácí výroba, že?

SurovinY

  • 750ml vody
  • 180g loupané pohanky
  • 3 lžíce hořkého kakaa
  • 3 lžičky třtinového cukru nebo medu

 

Příprava

  1. Pohanku zalijte daným množstvím vody a uložte přes noc nebo na minimálně 8 hodin do lednice.
  2. Druhý den přesypte pohanku i s vodou do mixéru a rozmixujte. Trvá to 1-2 minut, ale záleží na druhu mixéru.
  3. Mléko přeceďte přes cedník nebo látkový sáček. Přidejte kakao, cukr nebo jiné sladidlo a ještě krátce rozmixujte. Cukr i kakao můžete přidat i při prvním mixování, ale protože používám na cezení bílé látkové sáčky přidávám kakao až potom
  4. Pohankové mléko přelijte do čisté láhve a uložte do lednice

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok