Při bezlepkové dietě se jídelníček velice zúží a musíte se vzdát plno oblíbených věcí. Proto se hodí každý recept který je pro bezlepkovou dietu vhodný abyste váš jídelníček nebyl tak omezený. Kravské nebo kozí mléko je při bezlepkové dietě povolené, ale není jediné které můžete konzumovat. Je spousta mlék které jsou bezlepkové a jsou o dost zdravější, chutnější a levnější. Rostlinná mléka jsou v obchodě velice drahá a je proto lepší si je doma vyrobit. Neobsahují konzervanty ani jiné přidané látky takže je to i zdravější varianta. Ovesné mléko je jedním z nich a navíc je oproti kravskému mléku i lépe stravitelné. Na výrobu ovesného mléka budete potřebovat jen bezlepkové vločky a vodu. Během chvilky si připravíte mléko které můžete použít na pečení, do smoothies, koktejlů nebo ráno na vaše oblíbené musli.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček (100g)*

Volitelné: třtinový cukr/datle/datlový nebo agávový sirup na oslazení

*seženete v prodejnách zdravé výživy

Příprava

  1. Ovesné vločky na 20 minut namočte do studené vod.
  2. Vodu z vloček vlijte a pod studenou tekoucí vodu promyjte.
  3. Spolu s vodou rozmixujte do hladka. Ovesné vločky se mixují velmi rychle. Stačí 30-60 sekund
  4. Přeceďte přes síto nebo plátýnko a lžící z vloček vytlačte zbylé mléko

 

Použití: do koktejlů, na pečení, k zalití musli, na přípravu smoothie, samotné k pití…

Ovesné mléko není vhodné na vaření protože by při zahřívání zhoustlo.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 3 dnů

 

Pozn. Při problémech s trávením doporučuji vločky namočit před noc (na min. 8 hodin). Jsou pak ještě lépe stravitelné