Americké lívance jsem si oblíbila. Jsou rychlé, nekynuté, a hlavně se nesmaží na oleji. Tajemství jejich krásně hladkého povrchu je právě smažení na sucho. Tentokrát mám pro vás recept na čokoládové lívance. Povedli se, mám z toho velkou radost. Vychutnat si je můžete například z rozpuštěnou čokoládou nebo arašídovým máslem. Já jsem si nevybírala a dala na ně rovnou oboje. Škoda jen, že jsme doma neměli šlehačku, podle mě by se ke kombinaci čokolády a arašídového másla perfektně hodila.

 

Suroviny:

  • 240g plnotučného mléka
  • 150g hladké mouky
  • 40g krupicového cukru
  • 25g hořkého kakaa
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva (2 gramy)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli (zvýrazní chuť čokolády)

Kypřicí prášek používám bezfosfátový. Sehnala jsem ho na www.biosfera.cz

 

Postup:

Začněte oddělením žloutku od bílku. Bílek vyšlehejte do tuha, budete potřebovat pevní sníh.

V míse smíchejte mouku, hořké kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a kafe. Promíchejte a přidejte žloutek a mléko. Těsto promíchejte, ať v něm nejsou hrudky a pak teprve vmíchejte sníh z bílku.

Nyní těsto promíchávejte opatrně, ať je stále pěkně nadýchaný. Potřebujeme sníh zapracovat do těsta.

Těsto je připravené, můžete dát zahřát pánev nebo palačinkovač. Pro krásně hladký povrch lívanců použijte nepřilnavou pánev, kde nebudete muset použit olej. Já jsem si oblíbila palačinkovač. Mám ho 2 roky a zatím se k němu nikdy nic nepřilepilo. Lívance dělá opravdu krásné😊.

Na rozehřátou pánev nalijte těsto. Tvořte malé nebo větší lívance. Neroztírejte do stran, jen těsto nalijte, aby byly lívance pěkně vysoké.

Počkejte, až budou na povrchu bublinky a nebude tak tekuté, poté otočte. Pečte z obou stran.

 

Podávejte s rozpuštěnou čokoládou, arašídovým máslem, zmrzlinou, nutellou nebo jiným oblíbeným topingem.

 

Možná jste si na úvodní fotce všimli prkénka s mým logem. Prkénka na zakázku vyrábí firma Benoble, www.benoble.cz. Můžete si vybrat vlastní, co na něj budete chtít a nejen na prkénko, ale i na dřevěné hodiny, obraz nebo jiné dárky ze dřeva. Dárky do kuchyně mám nejradši, proto jsem z tohohle prkénka nadšená:-)

Při zadání kódu ZIJEMEHOMEMADE nyní dostanete 15% slevu. Já už začínám vybírat dárek pro Jardu k našemu výročí. Určitě bude mít velkou radost.

Dobrou chuť!

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny. Při skladování v lednici už nemusí být tak dobré, nejlépe jsou čerstvě upečené. Proto je můžete zahřát v mikrovlnce, troubě nebo jako já na pánvi. Budou zase vynikající😊.