Výroba pralinek a čokoládových lanýžů patří mezi mé nejoblíbenější činnosti. Tolik chutí a možností které můžete vzájemně ještě zkombinovat, to je prostě úžasné.
Čokoládové lanýže jsou asi nejjednodušší – vystačí se si jen se 3 surovinami. Po ztuhnutí čokoládové hmoty je to trochu upatlaná práce. Cukráři na to používají rukavice, ale gumové rukavice moc nemusím, takže si vystačím se svýma rukama. Při tvorbě lanýžů je potřeba pracovat rychle, protože při kontaktu s rukou se začnou velice rychle roztékat. Tvar kuliček ale není nutný. Stačí čokoládovou hmotu nabrat lžičkou a udělat z ní cokoliv, co se vám povede vytvarovat. U mě to jsou většinou brambory a ne kuličky:-D. Na tvaru ale nezáleží, hlavní je totiž chuť a ta je vynikající.
Toto je základní recept na čokoládové lanýže, na ty ochucené se podíváme zase příště
SUROVINY
- 80g hořké čokolády
- 15g másla (1 lžíce)
- 25 ml smetany ke šlehání 33%
Na obalení: mleté ořechy, hořké kakao
Jakou čokoládu použít?
Lanýže dělám z různých druhů hořké čokolády, podle toho, co mám zrovna doma. V případě 70% kakaa a vyššího obsahu budou lanýže tvrdší, u čokolád s menším obsahem kakaa budou lanýže o něco měkčí a také budou rychleji tát. Obě varianty chutnají skvěle.
Novinka 1.12.2020 – Jak si neušpinit ruce a mýt jeden lanýž jako druhý
Přišla jsem na takovou vychytávku, která vám ušetří dost práce a navíc budete mít jeden lanýž jako druhý. Stačí si připravit silikonovou formu na pralinky a do ní rozdělit horkou čokoládovou směs. Dáte to do lednice ztuhnout (nebo do mrazáku), vyklopíte a posypete kakaem. Ani nevíte, kolik to šetří času. Čokoládové lanýže dělám dost často a tak jsem moc ráda, že mě tohle napadlo.
Formy na pralinky jsem koupila u Tescomy. Mají na výběr nejen vánoční tvary, ale i velikonoční, dětské motivy a jiné. Tvar si tedy můžete vybrat jakýkoliv, který se vám hodí:-).
PŘÍPRAVA
Čokoládu nakrájejte na malé kousky.
Smetanu ke šlehání s máslem přiveďte k varu a ihned odstavte. Nyní smetanu nalijete do misky s nakrájenou čokoládou. Připravte si metličku a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Když je všechna čokoláda rozpuštěná a nikde nevidíte kousky, nechte čokoládovou směs zchladnout.
Nyní směs dejte do lednice.
Ideální doba v lednici je 2 hodiny, pak už je čokoláda moc tuhá. Nastavte si minutku, ale kdybyste to náhodou prošvihli, nechte čokoládovou směs na lince povolit tolik, aby se vám s ní dobře pracovalo (ani měkká ani moc tvrdá).
Lžičkou naberte trochu čokoládové směsi a rychle v dlaním vytvarujte pralinku. Pralinky tají opravdu rychle, takže doporučuji udělat něco, co kuličku připomíná a moc už ten tvar neřešit. Položte na talíř a dejte do lednice. Po hodince se vždy k pralinkám vrátím a ještě je dotvaruji. Někdy mají spíše tvar brambor, ale hlavně že chutnají tak skvěle a ten vzhled už tak důležitý není:-). Profíci používají rukavice, takže jestli chcete, klidně si nasaďte gumové rukavice. Já je nepoužívám. Počítejte ale s tím, že ruce budete mí pěkně čokoládové:-). Chce to pracovat rychle, aby na rukou ulpělo co nejméně čokolády, případně si jít umýt ruce, pokud už na nich máte hodně čokolády.
Lanýže nechte v lednici další hodinu tuhnout a pak je teprve obalte v hořkém kakau nebo třeba pokrájených oříšcích.
Jednodušší způsob
Horkou směs nalijte do formiček na čokoládové pralinky ze silikonu a dejte ztuhnout do lednice nebo mrazáku. Vyndejte, posypte kakaem a je to. Popravdě už to ani jinak nedělám, protože se mi lanýže jako jsou na fotce líbí víc, než ty „kuličky“, které jsem dělala předtím.
Skladování: v lednici. Lanýže při pokojové teplotě povolí a při použití čokolády s nižším obsahem kakaa se mohou i roztéct. Po ztuhnutí je přendejte do dózy a dejte do lednice. Pro delší trvanlivost je můžete uložit i do mrazáku.
Který způsob se vám líbí víc – kuličky anebo ty ve vánočních formičkách? Napište mi, co si myslíte do komentářů,