Dali byste si čokoládové fondue, ale nemáte na to potřebný přístroj? Já taky doma žádný fondovač nemám (omlouvám se, nevím tak se to slovo skloňuje). Jarda mě jednou vzal na čokoládové fondue do restaurace a já si to chtěla zopakovat. Zjistila jsem, že vlastně ten přístroj ani nepotřebuji, jde to i bez něj.
Tyhle fondue se dají připravit nejen pro více lidí, návštěvu nebo na oslavu, ale klidně i pro jednoho. Já jsem si je udělala je svačině. Fondue jako svačina, chápete to?:-).
Ovoce:
- Banán
- Mandarinky
- Hroznové víno
- Vafle
Omáčka:
- 120-140ml plnotučného mléka
- 60g třtinového cukru
- 35g kakaa (použila jsem přírodní bio kakao od Fairtradecentrum)
- 15g hořké čokolády (2 kostky)
Mléko rozmíchejte metličkou s kakaem. Nalijte do rendlíku, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí omáčky. Odstavte, vmíchejte čokoládu a míchejte do jejího rozpuštění.
Omáčku nalijte do misky. Na talíř dejte kolečka banánu, hroznové víno, nakrájené vafle, kešu nebo cokoliv, co chcete do čokolády namáčet. Já jsem využila novou misku z akátového dřeva z Bonami, která má několik přihrádek a pro tento recept je přímo ideální.
Nebo
- Avokádová nutella (přidejte do ní o něco více rostlinného mléka)
- Hořká či mléčná čokoláda rozpuštěná s kokosovým olejem – olej čokoládu naředí a také díky němu vydrží velmi dlouho tekutá. Na 100 gramů čokolády dávám tak 1 lžičku kokosového oleje?