Arašídové máslo mi v internetových reklamách vyskakuje hlavně jako zdroj proteinů pro sportovce. Taky je to ale mlsání, které polovina lidí nesnáší a polovina miluje. Já patřím mezi tu druhou polovinu. Sice vám pěkně zalepí pusu, ale mě to nevadí. Tentokrát jsem namísto klasického arašídového másla bez příchuti, udělala máslo ochucené. Jako základ jsem použila pražené arašídy, které mají sladší chuť, dále hořké kakao a med na oslazení. Výsledkem je pomazánka typu Nutella, ale mnohem zdravější. Ve složení najdete samé dobré věci a tak si ho můžete dopřát bez výčitek. Používám ho jako pomazánku, do smoothies, smoothie bowls i na jejich ozdobu i na zmrzlinu. Dále z něj připravuji plněné tortilly s banánem jako snídani (recept najdete dole).

Už jste na něj taky dostali chuť? Tak se přesuneme k jeho přípravě😊

 

Suroviny:

  • 500g pražených arašídů*
  • 50g hořkého kakaa
  • 100g čekankového sirupu, agáve sirupu nebo třtinového cukru (množství ze upravit podle chuti)
  • 1 lžíce kokosového oleje

*kdo nemá možnost vyrobit arašídové máslo použije kupované.

 

Postup:

Pražené arašídy můžete koupit již upražené nebo si je doma upražit.

Doma pražené: loupané arašídy dejte na plech, vložte na střední rošt do trouby rozehřáté na 175 stupňů. Pečte 5-10 minut. Až se arašídy rozvoní a trochu zhnědnou, můžete plech vytáhnout. Před použitím je nechte zcela vychladnout.

Kupované: pražené arašídy seženete často jen solené. V tom případě nasypte arašídy do síta a důkladně přesijte. Nepromývejte je vodou. Já jsem to zkoušela a nechutnaly pak dobře.

  1. Arašídy a olej dejte do robotu a mixujte do husté pasty. Možná budete muset občas zastavit a stěrkou setřít máslo ze stran. Kdo má k mixéru pěchovátko, stačí když bude arašídy za chodu stírat ze stran směrem dolů (dost to proces urychlý). Pokud máte slabší mixér/ robot, možná budete muset přidat ještě trochu oleje, abyste si mixování usnadnily (půjde to rychleji). U každého mixéru nebo robota bude doba výroby jiná. Díky kokosovému oleji bude trvat výroba másla kratší dobu a také bude jemnější.
  2. Až bude máslo pěkně tekuté přidejte agávový sirup nebo třtinový cukr a kakao. Ještě chvilku mixujte, až se vše krásně spojí.
  3. Přelijte do čisté sklenice a nechte vychladnout (mixováním se máslo zahřejte). Poté uložte do lednice.

 

Použití: Pomazánka, do smoothies/smoothie bowls, na ozdobu kaší, s banánem, na přípravu banánových tortil, jen tak na lžičku…

 

Skladujte v uzavřené nádobě v lednici

Trvanlivost: několik měsíců