Arašídové máslo mi v internetových reklamách vyskakuje hlavně jako zdroj proteinů pro sportovce. Taky je to ale mlsání, které polovina lidí nesnáší a polovina miluje. Já patřím mezi tu druhou polovinu. Sice vám pěkně zalepí pusu, ale mě to nevadí😊. Tentokrát jsem namísto klasického arašídového másla bez příchuti, udělala máslo ochucené. Jako základ jsem použila pražené arašídy, které mají sladší chuť. Dále hořké kakao a med na oslazení. Výsledkem je pomazánka typu Nutella, ale mnohem mnohem zdravější. Ve složení najdete samé dobré věci a tak si ho můžete dopřát bez výčitek. Používám ho jako pomazánku, do smoothies, smoothie bowls i na jejich ozdobu i na zmrzlinu. Dále z něj připravuji plněné tortily s banánem jako snídani (recept najdete dole).

Už jste na něj taky dostali chuť? Tak se přesuneme k jeho přípravě😊

 

Čokoládové arašídové máslo:

  • 500g pražených arašídů*
  • 50g hořkého kakaa
  • 100g medu (nebo třtinového cukru…)
  • 1 lžíce kokosového oleje

*kdo nemá možnost vyrobit arašídové máslo použije kupované.

TIP: namísto medu můžete arašídové máslo osladit čekankovým sirupem. Má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny.

 

Pražené arašídy můžete koupit již upražené nebo si je doma upražit. Doma pražené: loupané arašídy dejte na plech, vložte na střední rošt do trouby rozehřáté na 175 stupňů. Pečte 5-10 minut. Až se arašídy rozvoní a trochu zhnědnou můžete plech vytáhnout. Před použitím je nechte zcela vychladnout.

Kupované: pražené arašídy seženete často jen solené. V tom případě nasypte arašídy do síta a chvilku s ním klepejte . Většina soli opadá. Nepromývejte je vodou. Já jsem to zkoušela a máslo pak nechutnalo dobře.

Arašídy a olej dejte do robotu a mixujte do husté pasty. Možná budete muset občas zastavit a stěrkou setřít máslo ze stran. Kdo má k mixéru pěchovátko, stačí když bude arašídy za chodu stírat ze stran směrem dolů (je to mnohem rychlejší). Pokud máte slabší mixér/ robot, možná budete muset přidat ještě trochu oleje, abyste si mixování usnadnili (půjde to rychleji). U každého mixéru nebo robota bude doba výroby jiná. Díky kokosovému oleji bude trvat výroba másla kratší dobu a také bude jemnější, proto ho doporučuji nevynechat.

Až bude máslo pěkně tekuté přidejte med a kakao. Ještě chvilku mixujte, až se vše krásně spojí.

Přelijte do čisté sklenice a nechte vychladnout (mixováním se máslo zahřejte). Poté uložte do lednice

 

Použití: jako sladká pomazánka, do smoothies/smoothie bowls, na ozdobu kaší, na přípravu banánových tortil …

 

Skladujte v uzavřené nádobě v lednici

Trvanlivost: několik měsíců