Vždycky jsem v obchodě toužebně koukala na zmrzliny s kousky sušenek, oříšků a čokolády. Toužebně proto, že jsem na ně měla velkou chuť, ale cena za kelímek mě vždy odradila. Naštěstí nebylo těžké dát dohromady recept takže si na ní mohu pochutnat aniž bych řešila cenu. Domácí čokoládová sušenková zmrzlina je něco opravdu úžasného. Je vyrobené ze smetanové zmrzliny, kousků amerických cookies, kousků čokolády a kakaa. Samé dobré věci které se spojí v ještě lepší výsledek. Uvidíte sami až ochutnáte, já už místo kelímku kupované zmrzliny raději sahám pro surovinách na její výrobu.

Suroviny

  • 250g vanilkové zmrzliny
  • 2 cookies
  • 1 sušenka na ozdobu
  • 3 lžíce hořkého kakaa
  • 15g čoko kousků

*2 kostky čokolády na polevu

Příprava

  • Smetanu ke šlehání přiveďte k varu
  • Žloutek a vejce v míse utřete s cukrem
  • Pomalu a po lžících za stálého míchání přidávejte vařící smetanu do vaječné smě Ideální je použít metličku, která vše výborně promíchá.
  • Když začleníte všechnu smetanu připravte si větší hrnec s vodou a na něj jeden menší. Vejce se nesmí vařit přímo, protože by se uvařila a zmrzlina by dostala nepříjemnou vaječnou chuť a mohli by se i srazit. Hrnec se může částí i dotýkat vody, jelikož budete stále míchat tak to nevadí.
  • Zapněte sporák na střední výkon a začněte míchat metličkou.
  • Pokračujte asi 10 minut. Vydržte míchání bez větších pauz aby se vejce nesrazila. Hotovo je když směs trochu zhoustne. Díky tomuto kroku bude krásně měkká i bez výrobníku zmrzliny. Správně uvařená směs nebude stékat z vařečky, ale drží na ni.
  • Hotovou vaječnou směs smíchejte s hořkým kakaem a dobře promíchejte.
  • Zmrzlinu nechte při pokojové teplotě vychladit a pak dejte do mrazáku
  • Když je zmrzlina úplně zmrzlá vyndejte ji z mísy, nakrájejte na kousky a šlehačem nebo metličkou vyšlehejte. Získáte tak krásně nadýchanou zmrzlinu. Přidejte do ní nalámané sušenky a ještě promíchejte. Pro čokoládovou polevu rozpusťte trošku čokolády a zmrzlinu polijte. Na ozdobu zmrzlinu posypte sušenkou rozlomenou na větší kusy.
  • Zmrzlinu vraťte do mrazáku a nechte 4-6 hodin zmrznout.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 6 měsíců