Suroviny
- 100g mléčné nebo hořké čokolády
- 100g kokosového oleje
Příprava
- Kokosový olej rozpusťte v hrnci, vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Není třeba ho vařit, stačí když bude teplý.
- Do teplého oleje vmíchejte na kousky pokrájenou čokoládu. Pokrájení urychlí její rozpouštění.
- Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud byl olej studenější možná budete muset misku vrátit na chvilku do mikrovlnky a znovu zahřát. Postupujte po 10 sekundácha a pak promíchejte.
- Když jsou obě suroviny spojené rozlijte polevu do formiček. Můžete použít třeba formy na kostky ledu nebo pralinkové, ale klidně i nějaké větší.
- Formy dejte do lednice nebo mrazáku a nechte polevu úplně ztuhnout. Díky kokosovému oleji tuhne opravdu rychle
- Polevu vyklopte a přendejte do sáčku nebo jiného obalu
- Pro blízké použití skladujte v lednici. Pro uložení do zásoby na delší dobu použijte mrazák
Skladování: v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: v lednici 1 měsíc (možná i déle), v mrazáku min. 6 měsíců
Použití: Potřebné množství polevy vyndejte z mrazáku nebo lednice a dejte roztavit. Použít můžete mikrovlnou troubu nebo sporák. Stačí opravu chvilka aby byla poleva tekutá. Nezahřívejte ji na vyšší teplotu než je nutné, čokoláda by se mohla srazit. Promíchejte a poté polevu použijte dle potřeby. U dezertů které by se mohli roztéct nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu.
Poleva je tekutější. Pro větší vrstvu čokolády udělejte hned několik vrstev. Po každé vrstvě polevy dejte dezert/dort ztuhnout na chvilku do mrazáku nebo lednice.
Na co polevu použít? dorty, velikonoční beránek, zákusky…