Chutná jako ledová čokoláda. Poleva je dokonale hladké a tekutější než čokoláda nebo poleva. Pracuje se s ní lépe a díky tenčí vrstvě polevy zůstanou zachovány detaily. Používám jí na Velikonočního beránka protože oproti čokoládě zůstane viditelnější obličej a všechny záhyby. Určitě jí také oceníte když nebudete mít dost čokolády na pokrytí dortu nebo zákusku. Kokosový olej čokoládu naředí a polevy tak bude dvojnásobek. Polevu si vyrobíte do zásoby, kdykoliv jí budete potřebovat stačí jí vyndat z mrazáku a roztavit. Mít polevu do zásoby se vždycky hodí.

Suroviny

  • 100g mléčné nebo hořké čokolády
  • 100g kokosového oleje

Příprava

  1. Kokosový olej rozpusťte v hrnci, vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Není třeba ho vařit, stačí když bude teplý.
  2. Do teplého oleje vmíchejte na kousky pokrájenou čokoládu. Pokrájení urychlí její rozpouštění.
  3. Míchejte dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud byl olej studenější možná budete muset misku vrátit na chvilku do mikrovlnky a znovu zahřát. Postupujte po 10 sekundácha a pak promíchejte.
  4. Když jsou obě suroviny spojené rozlijte polevu do formiček. Můžete použít třeba formy na kostky ledu nebo pralinkové, ale klidně i nějaké větší.
  5. Formy dejte do lednice nebo mrazáku a nechte polevu úplně ztuhnout. Díky kokosovému oleji tuhne opravdu rychle
  6. Polevu vyklopte a přendejte do sáčku nebo jiného obalu
  7. Pro blízké použití skladujte v lednici. Pro uložení do zásoby na delší dobu použijte mrazák

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Trvanlivost: v lednici 1 měsíc (možná i déle), v mrazáku min. 6 měsíců

 

Použití: Potřebné množství polevy vyndejte z mrazáku nebo lednice a dejte roztavit. Použít můžete mikrovlnou troubu nebo sporák. Stačí opravu chvilka aby byla poleva tekutá. Nezahřívejte ji na vyšší teplotu než je nutné, čokoláda by se mohla srazit. Promíchejte a poté polevu použijte dle potřeby. U dezertů které by se mohli roztéct nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu.

Poleva je tekutější. Pro větší vrstvu čokolády udělejte hned několik vrstev. Po každé vrstvě polevy dejte dezert/dort ztuhnout na chvilku do mrazáku nebo lednice.

Na co polevu použít? dorty, velikonoční beránek, zákusky…