Dnes mám vás další zajímavý recept z indické kuchyně. Je to recept na kari z červené čočky a kokosového mléka. Jako přílohu používám rýži, chléb naan anebo placky čapatí.
Brzy se chystám kari připravit s domácím kari kořením, tak dám vědět, jestli se to povedlo😊.
Suroviny:
- 500ml zeleninového vývaru
- 200g červené čočky
- 200ml kokosového mléka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce kari koření
- ½ lžíce soli (1 a ½ lžičky)
- 2 lžičky kokosového oleje nebo ghí
- +2 lžíce bílého jogurtu (volitelné)*
- Na ozdobu: jarní cibulka, koriandr nebo něco zeleného
*při alergie na laktózu nahraďte jogurtem bez laktózy, kokosovým jogurtem nebo vynechte
Postup:
Na pánvi zahřejte kokosový olej nebo ghí.
Cibulku nakrájejte na kostičky a nasypte na pánev. Chvilku ji opékejte, přidejte česnek, kari koření, čočku a vše zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem.
Vařte do změknutí čočky – mě to trvalo 25 minut. Pravidelně promíchávejte, ať se čočka nepřipálí.
Odstavte, a ještě doslaďte nebo dosolte podle chuti. Já jsem pro sladší chuť přidala 2 lžíce krupicového cukru, můžete to ale být i třtinový cukr nebo čekankový sirup.
Podávejte ozdobené koriandrem nebo jarní cibulkou a bílým jogurtem.
Jako přílohu můžete udělat:
Rýži basmati
Placky čapatí