Ajurvéda mě zajímá čím dál tím více. Zkouším různé recepty a všechny mi zatím moc chutnaly. Většinu si sestavuji pro můj typ – jsem typ Pitta. Pak je ještě Váta a Kapha. Jsou na to různé testy anebo je samozřejmě lepší si dojít k odborníkovi, který vám řekne, co za tělesnou konstituci jste.

Recepty si můžete sestavit přesně pro váš typ anebo si připravit recepty, které jsou vhodné pro všechny typy.

Tentokrát jsem dělala cizrnové placky. Je tam cizrna, pórek, koření garam masala, česnek a pár dalších surovin. Snědla jsem je samotné, ale dají se použít i jako příloha. Příště bych si k nim asi udělala nějaký dip, možná ze zakysané smetany.

 

Suroviny:

  • 400g konzervované cizrny
  • 50g kukuřičné strouhanky
  • 2 lžičky koření garam masala 
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičky soli
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • Hrst petrželky
  • Olivový olej na smažení

=17ks

 

Postup:

Cizrnu slijte a nechte okapat. Cizrnu rozmačkejte na pyré a přidejte zbytek surovin. Česnek utřete, petrželku pokrájejte nadrobno.

Z těsta tvořte placičky. Vyšlo mi to na 17 placek. Placky vyválejte, pokud je to třeba, vál trochu podsypte moukou (pro bezlepkovou dietu – rýžovou nebo kukuřičnou).

Placky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 175 stupňů asi 20 minut.

 

Podávejte jako přílohu anebo samotné. Hodí se k nim různé dipy, třeba ten ze zakysané smetany a pažitky.