Křehké krekry z cizrny a ovesné mouky.  Konzervovaná cizrna je úžasná věc. V receptu zastane vajíčko i mouku zároveň. Navíc získáte cennou aquafabu – nálev z cizrny. Je velice zdravá a dá se z ní udělat mnoho věcí. Například z ní upečete makronky, vyrobíte máslo nebo nahradíte sníh z bílků. Pár receptů jsem z ní už dělala. Pod článkem na ně najdete recept. Třeba veganské máslo je úžasná věc. Je nadýchané, jemné a tak krémové. To mi připomnělo, že i tyto krekry jsou vhodné pro vegany. Cizrna zastala funkci vajíčka, proto drží pohromadě i bez ní.

Krekry mají kratší trvanlivost než jsem chtěla, ale k salátu i samotné mizí rychle. Nebo je můžete udělat jen z poloviční dávky.

Odkaz na další domácí krekry najdete dole. Doma teď jíme hlavně krekry a to pokaždé jiné. Brzy tedy čekejte další recepty.

 

Budete potřebovat:

  • 400g cizrny z konzervy (váženo bez nálevu)
  • 140g ovesné mouky/ jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžičky soli

 

Nejdříve slijte nálev z cizrny a nechte cizrnu několik minut okapat. Poté ji dejte do mísy a rozmačkejte na kaši. Použila jsem šťouchadlo na brambory, taky to jde vidličkou.

Přidejte ovesnou mouku = jsou to jen ovesné vločky rozmixované na prášek. Zabere to minutu nebo dvě a mouka je hotová.

Dále přidejte citrónovou šťávu a sůl.

Promíchejte a můžete začít válet. Těsto dejte na vál posypaný ovesnou moukou. Vyválejte z něj obdélník o velikosti velkého plechu. Podle potřeby podsypávejte. Kdo si chce ušetřit čas může těsto válet rovnou na pečícím papírem – nezapomeňte ho také podsypávat. Ušetří vám to čas i nádobí😊

 

Nyní z těsta vykrájejte libovolné tvary – já jsem dělala čtverečky pomocí nože. Pak všechny tvary propíchejte vidličkou, aby se nezkroutily.

Krekry přeneste na plech a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů, střední rošt. Pečte 40 minut (doba se může lišit podle druhu trouby).

Skladování: v lednici

Trvanlivost: max. 3 dny. Pro delší trvanlivost krekry zamrazte.