Patříte mezi fanoušky cizrny a přemýšlíte, co z ní ještě udělat? To je přesně můj případ…nejraději bych jí dala snad do všeho:-D. Je to skvělý zdroj bílkovin, a navíc mi strašně chutná.
Kromě slaných receptů se dá kvůli lehce oříškové chuti použít i do receptů sladkých. Dneska vám ukážu, jak si udělat cizrnovou čokoládu. Zní to možná dost zvláštně, ale ve skutečnosti je to moc dobré. Cizrna se totiž opeče a chutná pak skoro jako oříšek. K čokoládě se tak skvěle hodí. Pochutnáte si, krásně to křupe, má to dost bílkovin a zasytí vás…to zní dobře ne?:-)
Budete potřebovat:
- 80 g hořké čokolády (ideálně 85% kakaa), pokud ale hořkou nemáte rádi, použijte klidně mléčnou. Hlavně když vám bude chutnat😊.
Pokud máte bezlepkovou dietu použijte čokoládu bezlepkovou. Nedávno mi totiž jedna paní psala, že se lepek často schovává tam, kde byste ho vůbec nečekali, tak to raději píšu:-).
- 120 g cizrny z konzervy (váženo bez nálevu), nejraději používat tu z Lidlu, protože jí prodávají ve skle
- 1 lžička oleje
- ½ lžičky cejlonské skořice Koření králů (kód VERONIKA15 na všechno koření)
- Špetka mořské soli
Postup
Cizrnu slijte a dobře propláchněte. Osušte jí utěrkou a lehce postříkejte olejem. Pečte na nízkém plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30-35 minut. Zkrátka až bude pěkně dokřupava upečená. Vyndejte a nechte jí vychladnout.
Poté už si jen rozpustíte čokoládu ve vodní lázni, přidáte vychladlou cizrnu a promícháte. Vylijte to na pečící papír a dejte ztuhnout do lednice. Do čokolády jsem ještě přidala cejlonskou skořici a ještě jsem jí pak posypala mořskou solí.
Po ztuhnutí čokoládu nalámejte a dejte do dózy. Pro delší trvanlivost můžete čokoládu uložit i do mrazáku.
Máte rádi chilli? Použijte hořkou čokoládu a posypte jí špetkou chilli. Já ho objednávám jedině u Chilli doktora, má totiž na výběr tolik druhů, že to ani nespočítám. Dostala jsem po vás kód VERONIKA15, takže když budete objednávat stačí ho zadat a budete to mít o 15% levnější😊.