Patříte mezi fanoušky cizrny a přemýšlíte, co z ní ještě udělat? To je přesně můj případ…nejraději bych jí dala snad do všeho:-D. Je to skvělý zdroj bílkovin, a navíc mi strašně chutná.

Kromě slaných receptů se dá kvůli lehce oříškové chuti použít i do receptů sladkých. Dneska vám ukážu, jak si udělat cizrnovou čokoládu. Zní to možná dost zvláštně, ale ve skutečnosti je to moc dobré. Cizrna se totiž opeče a chutná pak skoro jako oříšek. K čokoládě se tak skvěle hodí. Pochutnáte si, krásně to křupe, má to dost bílkovin a zasytí vás…to zní dobře ne?:-)

 

Budete potřebovat:

  • 80 g hořké čokolády (ideálně 85% kakaa), pokud ale hořkou nemáte rádi, použijte klidně mléčnou. Hlavně když vám bude chutnat😊.

Pokud máte bezlepkovou dietu použijte čokoládu bezlepkovou. Nedávno mi totiž jedna paní psala, že se lepek často schovává tam, kde byste ho vůbec nečekali, tak to raději píšu:-).

  • 120 g cizrny z konzervy (váženo bez nálevu), nejraději používat tu z Lidlu, protože jí prodávají ve skle
  • 1 lžička oleje
  • ½ lžičky cejlonské skořice Koření králů (kód VERONIKA15 na všechno koření)
  • Špetka mořské soli

 

 

 

Postup

Cizrnu slijte a dobře propláchněte. Osušte jí utěrkou a lehce postříkejte olejem. Pečte na nízkém plechu v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30-35 minut. Zkrátka až bude pěkně dokřupava upečená. Vyndejte a nechte jí vychladnout.

Poté už si jen rozpustíte čokoládu ve vodní lázni, přidáte vychladlou cizrnu a promícháte. Vylijte to na pečící papír a dejte ztuhnout do lednice. Do čokolády jsem ještě přidala cejlonskou skořici a ještě jsem jí pak posypala mořskou solí.

Po ztuhnutí čokoládu nalámejte a dejte do dózy. Pro delší trvanlivost můžete čokoládu uložit i do mrazáku.

Máte rádi chilli? Použijte hořkou čokoládu a posypte jí špetkou chilli. Já ho objednávám jedině u Chilli doktora, má totiž na výběr tolik druhů, že to ani nespočítám. Dostala jsem po vás kód VERONIKA15, takže když budete objednávat stačí ho zadat a budete to mít o 15% levnější😊.

Dioptrické brýle od 120 korun? Recenze, rady a tipy