Dvířka kuchyňské linky nebo i poličky se při vaření rychle zašpiní. Hlavně při smažení se na dvířkách linky usazuje mastnota, která jde velice špatně smýt. Špinavé ruce, něco vylitého na lince, prskající olej, to vše zvenku na dvířkách zanechá velice odolnou špínu. Pokud se chcete špíny zbavit tak, aby linka vypadala jako nová jste tu správně. Já mám dvířka z lesklého materiálu (myslím že je to laminát) a velice snadno se poškrábou. Proto na čištění používám pastu s jedlou sodou která je velice jemná a povrch nepoškrábe. Pasta na čištění funguje na všechny povrchy. Stačí když pastou vyčistíte dvířka (návod je níže) a když budete chtít i poličky a vnitřek linky. Po umytí bude linka čistá a lesklá jako nová.
Suroviny
- 2 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce vody
Podle potřeby přidělejte více
Příprava
- Vodu a jedlou sodu smíchejte v misce. Podle potřeby můžete přidělávat více.
- Rukou nebo hadříkem naneste trochu směsi na dvířka linky a krouživými pohyby naneste po celé ploše. Pokud máte obavy klidně si pastu vyzkoušejte na malém kousku na málo viditelném místě a setřete. Podle potřeby upravte množství vody nebo sody, aby se vám s tím dobře pracovalo.
- Poté setřete zbytky sody navlhčeným hadříkem a suchým čistým hadříkem nebo kuchyňskou utěrkou pak rozleštěte.
- Soda bude z linky opadávat, postupně nabírejte další směs. Doporučuji dát pod dvířka ručníky nebo něco na co bude jedlá soda při nanášení padat. Pastu nanášejte naneste na jedny dvířka, setřete mokrým a vyleštěte suchým hadříkem. Poté se přesuňte k dalším. Soda docela rychle schne a tak je lepší postupovat po kouskách. Kdyby někde soda byla už suchá použijte dostatečně mokrý hadřík k jejímu setření.
- Stejným způsobem můžete vzít i kuchyňskou desku nebo poličky.
TIP: na dřevu i laminu se mi osvědčilo použít pro maximální lesk olej (slunečnicový, kokosový..něco bez vůně). Troškou oleje potřu dvířka (z pohledové strany) a pak suchým hadříkem rozleštím. Dvířka pak vypadají jako nová.
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici
Trvanlivost: smíchanou směs skladujte asi tak týden