Návod, jak si vyrobit cibulový prášek, který se vám bude hodit do polévek, omáček anebo k výrobě domácího bujonu či různých kořenících směsí.

 

Chuť cibulového prášku – oproti cibuli má jemnější chuť, sladší a nepálí.

Suroviny

  • 300g cibule
  • Sušičky
  • Mlýnek/mixér

 

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka nebo měsíčky. Když cibuli nakrájíte zbytečně natenko, vejde se vám jí do sušičky o dost méně, takže je opravdu lepší krájet kolečka silnější.

Kolečka rozložte do sušičky – nepřekrývejte.

Teplotu nastavte na 50 stupňů a sušte cca 16 hodin. Pro rychlejší sušení jde cibuli sušit i na 70 stupňů, ale pro zachování co nejvíce chuti a prospěšných látek je lepší nižší teplota.

Cibule při ohnutí musí prasknout, být zcela vysušená.

 

Pro získání cibulového prášku stačí dát cibuli do mixéru a rozmixovat na prášek. Já jsem použila elektrický mlýnek na kávu, ten funguje také skvěle.

 

Cibulové vločky: Cibuli jsem dala do mlýnku a pouze 10x pulzem zmáčkla. Do některých receptů, omáček nebo koření jsou lepší cibulové vločky a takto je tedy vyrobíte .