Churros jsou doma nejen v Mexiku, ale i ve Španělsku a dalších zemích. Já jsem je vždycky měla za mexické, ale původ je přitom přisuzován Španělsku a Portugalsku. Teď už to vím, ale i tak když se řeknou churros, vybaví se mi Mexiko.

V Mexiku tuto sladkou křupavou pochoutku koupíte na každém rohu. Churros se vyrábí z odpalovaného těsta. Udělají se z nich různé tvary a ty se vkládají do horkého oleje. Nakonec se churros ještě obalí ve skořicovém cukru. Někdy se ještě namáčí do čokoládové omáčky a to je ještě lepší:-P. Nejlépe chutnají ještě horké, hned po usmažení. U nás ani nestihnou vychladnout.

Tvary churros mohou být různé – nejčastěji se dělají rovné tyčinky, někdy jsou zahnuté do tvaru písmene U a jinde zase prodávají velké churros zatočené do spirály (sotva se vám vejdou do ruky). Příště bych chtěla vyzkoušet udělat kuličky. Napadlo mě, že by se to dalo podávat jako takové sladké krokety s čokoládovou omáčkou namísto tatarky:-P.

Tato sladká smažená pochoutka se u nás doma okamžitě zabydlela a popravdě jí dělám radši, než naše české koblihy. Těsto na churros totiž nemusí kynout, takže jsou o to rychleji hotové😊.

 

Budete potřebovat:

  • 500ml vody
  • 250g hladké mouky
  • 100g krupicového cukru
  • 20g slunečnicového oleje
  • ¼ lžičky soli

+ 1 litr oleje na smažení

 

Na obalení:

Pomůcky- cukrářský sáček

 

 

Postup

V malém hrnci smíchejte vodu, olej, cukr a sůl. Promíchejte, přiveďte k varu a ve chvíli kdy se voda začne vařit odstavte ze sporáku. Vmíchejte hladkou mouku a dobře propracujte vařečkou.

Těsto přendejte do misky a nechte 10 minut vychladnout. Poté těsto přendejte do cukrářského sáčku. Nejčastěji se používá špička s hvězdičkou, pro tradiční tvar churros. Pokud nemáte, použijte jen sáček bez špičky.

Zmáčkněte sáček nad rozpáleným olejem a udělejte 7-10cm dlouhou tyčinku. Těsto oddělte ručně nebo nůžkami.

Nejdříve zkuste 1 churro a podle toho jestli je olej dostatečně rozpálený pokračujte. Když je rozpálený málo, může se těsto rozsypat, bude to trvat dlouho nebo nebude držet tvar.

Nastříkejte tvary do rozpáleného oleje. Pozor sáček je plastový, nikdy ho nevkládejte do oleje. Stačí vysoko nad pánví vymáčknout ze sáčku těsto požadované délky, pomalu položit do oleje a odstřihnout.

Smažte z obou stran dozlatova.

Vyndejte churros z oleje, na chvilku je položte na papírový ubrousek a nakonec obalte ve skořicovém cukru. Na obalení churros smíchejte 100g krupicového cukru s 1 lžičkou mleté skořice. Churros se dávají okapat na ubrousek, protože když je celé od oleje vložíte rovnou do cukru, slepí se a další churros se budou špatně obalovat.

 

Jak churro podávat?

Za mě je churro s omáčkou je lepší. Tady je pár nápadů:

  • Čokoládová omáčka – Rozpuštěná hořká čokoláda s trošičkou kokosového oleje. Olej čokoládu naředí a nebude tak hustá. Na 100 gramů čokolády stačí velice málo – začněte ½ lžičkou a případně ještě přidejte.
  • Čokoládová omáčka se smetanou – 50g hořké nebo mléčné čokolády dejte rozpustit do vodní lázně. Přidejte 30g smetany a dobře promíchejte. Pro veganský recept nahraďte smetanu kokosovým mlékem (doporučuji light) anebo rostlinným mlékem např. mandlovým.
  • Karamel – Vynikající jsou i různé karamelové omáčky, topingy nebo Salko karamel.
  • Zmrzlina – Ráda si dělám pohár s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou a k tomu si dám churros.

 

S čokoládou:

Konce churros také můžete namočit do čokolády. Já to mám moc ráda. V Mexiku je kombinace chilli a čokolády velmi populární a tak jsem jí vyzkoušela i já.  Půlku churros jsem namočila do hořké čokolády s Naga bhut papričkami a druhou do bílé čokolády s Habaněro. Je to vynikající!

Po namočení jsem dala churros na pečící papír a nechala chvilku ztuhnout v lednici. Anebo je rovnou můžete sníst, to je další možnost:-D.

Čokoládu objednávám u firmy Chilli doctor (web) jakožto většinu chilli zásob, které doma mám:-D.

 

Pokud by jste chtěli čokoládu méně pálivou, stačí použít 2 díly hořké čokolády a k tomu přidat 1 díl chilli čokolády.

 

 

Pár rad, aby se vám churros povedly:

  • Na sklokeramice jsem měla nastavený stupeň č. 9, což je u mě maximum. U Indukce bych ale maximum nevolila, vím že hřeje více, tak by se churros mohly připálit.
  • Jak udělat churro tak rovné? Já jsem vždy jedno nastříkala do pánve, urovnala ho pomocí dvou vidliček a pak přidala další. Stříkala jsem je jedno vedle druhé a pěkně je vedle sebe vyrovnala.
  • Aby se churro povedli, je velice důležité jak bude olej rozpálený. U málo rozpáleného oleje bude výsledek špatný. Zkuste jedno, ochutnejte a uvidíte.