Můj nový objev je Chmelíček, což jsou nakládané výhonky chmelu. Neměla jsem ani páru, jak bude chutnat a kam ho doma použiju. Po ochutnání mi jsem ale měla hned jasno. Kromě jednohubek nebo přidání k pečenému masu mě napadlo udělat polévku alá kulajda. Chmelíček totiž vypadá a částečně i chutná jako kopr (v žádném případě to ale kopr není, jen je tam menší podobnost). Chmel má svou osobitou chuť a mě přišlo, že by se i s nálevem na tuto polévku hodil.
Polévka vyšla skvěle, moc jsme si na ní pochutnaly. Jestli budete zkoušet tuhle delikatesu, třeba se vám inspirace na tuhle netradiční polévku bude hodit. My jsme se s Jardou shodly na názvu – Chmelajda a podle mě to sedí, co říkáte😊.
- 500ml vody
- 200g brambor
- 75g hříbků
- 20g hladké mouky
- 20g krupicového cukru/ dle chuti
- 2 lžičky másla
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky celého kmínu
- Půlka bobkového list/1 menší
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
- 75g zakysané smetany
- Chmelíček – 2 lžičky sekaného chmelíčku a 2-3 lžičky nálevu (podle chuti), prodává firma Chuť Moravy
Postup
Hříbky očistěte a nakrájejte na silnější plátky nebo kousky. Za stálého míchání 5 minut opékejte na másle.
Přidejte kmín, brambory nakrájené na kostky a koření (kromě cukru a soli). Přiveďte k varu a vařte 20 minut.
Mouku rozmíchejte v zakysané smetaně a trošce vody (směs nemá být moc hustá, jinak můžou být v polévce hrudky). Vmíchejte do polévky a ještě 5 minut povařte.
Nakonec přidejte sůl, cukr, pokrájený Chmelíček a nálev z něj. Chuť lze ještě upravit přidáním octu nebo nálevu z nakládaného kopru či chmelíčku.