Tento chléb je skvělý i bez droždí. Zatím nejlepší, který jsem bez droždí dělala. Zkoušela jsem mnoho receptů a dost je upravovala, přesto jich mnoho nebylo k jídlu. Udělat chléb s droždím je snadné, ale bez něj je to docela oříšek.

Těsto je z celozrnné mouky, jogurtu, ovesných vloček a dalších surovin. Je to dobrý celozrnný chléb, který chutná dobře s marmeládou i se šunkou:-)

 

Suroviny:

  • 250g bílého jogurtu
  • 170g celozrnné pšeničné mouky
  • 135g hladké mouky 
  • 135g mléka
  • 100g ovesných vloček jemných
  • 45g slunečnicového oleje
  • 1 vejce velikosti M*
  • 2 a 1/2 lžičky kypřicího prášku (8 gramů)
  • 2 lžičky medu (30 gramů)
  • 1 a 1/4 lžičky soli (10 gramů)
  • 1/4 lžičky jedlé sody

*nebo 1 lžíce chia semínek s 3 lžícemi vody, nechte 5 minut odstát a přidejte do těsta

 

Postup:

Všechno dejte do mísy a smíchejte. Těsto dejte do kulaté formy. Použít můžete dortovou dortu anebo také srnčí hřbet.

Pečte na 170 stupňů 45-60 minut. Nechte vychladnout a poté vyklopte.

Poznámka: Chléb můžete ještě posypat semínky, oříšky anebo vločkami.

 

V čem pečivo skladovat?

Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.

Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).