Ráda zkouším nové druhy pečiva. Je ho tolik druhů, tak proč zůstat jen u jednoho? Tentokrát jsem zkoušela chléb z egyptské melasy. Nedávno mi totiž přišla z eshopu s egyptskými potravinami www.shams.cz.

Nakonec jsem si z chleba udělala plátno a trochu ho pokreslila. Dříve jsem chodila na kurzy kreslení, tak mi to trochu chybí. Občas dostanu chuť něco nakreslit a poslední dobou k tomu ani nepotřebuju papír. Chleba, sušenky, dorty…beru to jako volné plátno, které čeká na ozdobení nebo pokreslení😊.  Protože se jednalo o egyptskou melasu, zvolila jsem obrázek skarabea. Na kreslení jsem použila pouze přírodní barviva smíchaná s vodou: modrou spirulinu, kurkumu, řepu a ibišek. Jsou to krásné syté barvy.

Chlebík mi moc chutnal. Je krásně měkký, trochu sladší, což máme ráda a díky melase i tmavší. Použila jsem ho ke grilovanému hermelínu s brusinkami a musím říct, že k tomu se hodil perfektně.

 

Suroviny:

  • 575g hladké mouky
  • 290g vlažné vody
  • 60g melasy
  • 45g medu
  • 30g slunečnicového nebo olivového oleje (použila jsem slunečnicový)
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 lžíce hořkého kakaa (6 gramů)
  • 1 lžička soli (6 gramů)

 

Melasa

Pravou egyptskou melasu seženete na www.shams.cz

 

Postup:

Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím a dobře rozmíchejte. Nechte 10 minut stát. Kvásek musí zvětšit objem, jinak se nepovedl (moc teplá voda např.).

Ve velké míse smíchejte mouku, melasu, med, olej, kakao, sůl a také kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte těsto. Budete pár minut trvat, než se vše spojí.

Z těsta vyválejte bochánek a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem. Zakryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Chleba nenechávejte kynout déle, jinak by se už moc roztekl do stran. Raději si nastavte minutku.

Chleba vložte na střední rošt do předehřáté trouby. Pečte na 180 stupňů 40 minut. Doba pečení se může lišit u každé trouby. Pekla jsem ho na horní i dolní ohřev.

 

Obrázek:

Chleba jsem kreslila pomocí štětce. Jednotlivé barvy: kurkumu, modrou spirulinu, ibiškový prášek jsem rozmíchala v trošce vody. Chleba jsem pokreslila a dala péct.

Příště bych asi chleba pokreslila až tak 10 minut před koncem anebo ho zakryla pečícím papírem nebo alobalem. Při delším pečení barvy tmavnou.

 

Jak si vyrobit přírodní barvivo z ibišku:

Sušený ibišek dejte do mixéru nebo elektrického mlýnku na kávu. Rozmixujte na prášek, prosijte a je to. Prášek lze použít samotný anebo ho naředit vodou. Do tohoto receptu jsem ibiškový prášek naředila vodou, rozmíchala a používala ho jako vodovky.