Norský chléb zvaný Knäckebrot/knekkebrod jsem si v posledních letech zamilovala. Recept jsem již přidávala, ale ráda bych ho sem dala znovu a přidala nové zkušenosti.
Výhody
Velice dlouhá trvanlivost. Při správném skladování vydrží až měsíc.
Složení je podstatně zdravější – celozrnná mouka, spousta semínek, ovesné otruby…
Neobsahuje bílou mouku, bílý cukr
Chléb se nenechává kynout
Pro přípravu nepotřebujete droždí
Suroviny:
- 250ml vlažné vody
- 65g celozrnné žitné mouky (funguje i celozrnná špaldová)
- 35g loupaných dýňových semínek
- 35g pšeničných otrub*
- 30g sezamu
- 30g loupané slunečnice
- 25g jemných ovesných vloček
- 1 lžíce medu
- ½ lžičky soli
*pšeničné otruby kupuji u nás v obchodě se zdravou výživou
Postup
Všechny suché suroviny nasypte do misky a promíchejte.
(celozrnnou mouku, dýňová semínka, otruby, sezam, slunečnici, oves a sůl)
Přilijte vodu, promíchejte a nechte 5 minut stát.
Těsto rozetřete na velký plech vyložený pečícím papírem nebo folií na pečení. Do stran ho roztáhnete pomocí lžíce nebo vidličky (viz video).
Posypte semínky a ovesnými vločkami.
Troubu předehřejte na 175 stupňů.
Pečte ve středu trouby 15 minut. Nakrájejte na 9 čtverců.
Vraťte do trouby a pečte 30 minut. Všechny čtverce obraťte a pečte dalších 10 minut.
Sundejte z plechu a nechte zcela vychladnout na nějaké podložce.
Na vychladnutí mám takovouto podložku.
Tipy, jak podávat:
Já mám nejradši chleba potřený Lučinou a na to trochu pažitky. Někdy přidám i cherry rajčátka.
Skvěle se také doplňuje s hummusu (mám ráda chilli hummus s Lidlu)