Norský chléb zvaný Knäckebrot/knekkebrod jsem si v posledních letech zamilovala. Recept jsem již přidávala, ale ráda bych ho sem dala znovu a přidala nové zkušenosti.

 

Výhody

Velice dlouhá trvanlivost. Při správném skladování vydrží až měsíc.

Složení je podstatně zdravější – celozrnná mouka, spousta semínek, ovesné otruby…

Neobsahuje bílou mouku, bílý cukr

Chléb se nenechává kynout

Pro přípravu nepotřebujete droždí

 

Suroviny:

  • 250ml vlažné vody
  • 65g celozrnné žitné mouky (funguje i celozrnná špaldová)
  • 35g loupaných dýňových semínek
  • 35g pšeničných otrub*
  • 30g sezamu
  • 30g loupané slunečnice
  • 25g jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky soli

*pšeničné otruby kupuji u nás v obchodě se zdravou výživou

 

Postup

Všechny suché suroviny nasypte do misky a promíchejte.

(celozrnnou mouku, dýňová semínka, otruby, sezam, slunečnici, oves a sůl)

Přilijte vodu, promíchejte a nechte 5 minut stát.

Těsto rozetřete na velký plech vyložený pečícím papírem nebo folií na pečení. Do stran ho roztáhnete pomocí lžíce nebo vidličky (viz video).

Posypte semínky a ovesnými vločkami.

Troubu předehřejte na 175 stupňů.

Pečte ve středu trouby 15 minut. Nakrájejte na 9 čtverců.

Vraťte do trouby a pečte 30 minut. Všechny čtverce obraťte a pečte dalších 10 minut.

Sundejte z plechu a nechte zcela vychladnout na nějaké podložce.

Na vychladnutí mám takovouto podložku.

 

Tipy, jak podávat:

Já mám nejradši chleba potřený Lučinou a na to trochu pažitky. Někdy přidám i cherry rajčátka. 

Skvěle se také doplňuje s hummusu (mám ráda chilli hummus s Lidlu)