Zeleninové chipsy jsou tak chutné a přitom i zdravé. Nově jsem zkusila batátové chipsy a jsou výtečné! Smažené chipsy nasáklé olejem mi nic neříkají. Zato zeleninových chipsů sním klidně celý pekáč. Pečou se v troubě a právě díky tomu ušetříte olej. Pod receptem najdete odkazy i na další chipsy jako jsou řepové nebo mrkvové. Všechny jsou jedinečné a stojí za ochutnání😊
Budete potřebovat:
- 200g batát (sladkých brambor)
- 500ml vody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kukuřičného škrobu
Brambory oloupejte. Pomocí nože nebo ostré škrabky nakrájejte na velmi tenká kolečka. Používám na to škrabku se zoubky, pokud jsou brambory menší. U větších brambor pak používám nůž.
Připravte si misku se solnou lázní: 500ml vody smíchejte se ¼ lžičky soli. Promíchejte a ponořte do ní kolečka brambor. Nechte 15 minut stát. Lázeň pomůže z brambor vytáhnout vodu, aby byly chipsy křupavější.
Brambory nechte oschnout na utěrce nebo prkénku. Pak je dejte do čisté mísy a smíchejte s kukuřičným škrobem a ¼ lžičkou soli. Ručně promíchejte, škrob se tak dostane lépe na všechny brambory.
Kolečka brambor rozložte na velký plech vyložený pečícím papírem – nikde se nemají překrývat. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů – střední rošt. Po 20-40 minutách začněte chipsy postupně odebírat. Menší budou o dost dříve. Pečte, dokud nebudou upečené všechny chipsy.
Podávejte teplé nebo studené, samotné nebo jako přílohu.
TIP: výborné jsou s jogurtovým dipem : stačí smíchat jogurt, sůl a trochu pepře.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
Další recepty z batát:
https://www.zijemehomemade.cz/batatove-hranolky/