Chilli placky jsou skvělé jako příloha i samotné. Chilli jim dodá sladkou a zároveň pálivou chuť. Po ruce jsem měla jen červenou chilli papriku, ale použít můžete jakoukoliv chilli papriku. Jen si nejdříve zjistěte jak moc je pálivá, aby to nebylo moc. Při krájení si nesáhněte do oka tak jako já jinak to bude peklo.

Tady je recept na pekelně dobré pálivé chilli placky😊

 

  • 200g hladké mouky
  • 200g bílého jogurtu bez laktózy (kupuji v Bille nebo Globusu)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 červená chilli paprička

 

  1. Hladkou mouku, jogurt, sůl a prášek do pečiva smíchejte. Připravte si pomoučněný vál a těsto na něj vyklopte. Možná bude ještě lepit, ale ještě se do něj při válení zapracujte mouka a tak je to akorát.
  2. Těsto rozdělte na 6 dílů. Z každého dílu vyválejte placku vysokou 0,5-1cm. Podle potřeby podsypávejte, ale zase ne moc.
  3. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Na každou placku dejte několik koleček a zamáčkněte je do těsta.
  4. Až budete mít vyváleno rozehřejte na maximum nepřilnavou pánev nebo palačinkovač. Placky opečte z obou stran. Čas otočení poznáte tak, že se na placce objeví hnědé skvrny na spodní straně a placky se trochu vyboulí. Je to rychlovka, stačí 1-2 minut z každé strany. Placky se pečou nasucho. Žádný olej tedy potřebovat nebudete.

 

Použití: jako příloha k pečenému masu, zelenině nebo i samotné. Výborný je i dip ze zakysané smetany (bez laktózy) smíchaný s troškou pepře a soli. 

 

Skladování: v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 3 dny. Pokud budou tvrdší dejte je rozehřát do mikrovlnky nebo trouby