Tenhle týden jsem doplnila zásoby chilli, takže jsem si hned šla doplnit i to, co mi mezitím došlo. Například jsem dělala chilli olej, který mi už došel před hodně dlouhou dobou. Používám ho ráda do omáček, marinád, číny, indické i mexické kuchyně. Taky do salátových dresinků nebo rovnou na salát.
Výroba oleje je velmi jednoduchá, vlastně jen olej zahřejete s chilli vločkami a necháte vychladnout. A teď to nejzajímavější – chilli olej si lze vyrobit v nespočet chutích a stupních pálivosti! Podle toho, které chilli vločky použijete. Každé chilli je totiž jinak silné a chutná jinak. Třeba chipotle má uzenou chuť, naga bhut hodně pálí a zelené jalapeňo zase jen tak akorát. Měnit se bude i barva oleje – může být zlatá nebo klidně sytě rudá.
Můžete zkrátka experimentovat s druhem i množstvím chilli vloček. Uvidíte, bude to zábava. Jen si nezapomeňte zapsat, co a kolik jste do oleje dali, abyste to v případě spokojenosti zase mohli zopakovat😊.
Suroviny:
- 200g slunečnicového oleje
- 20g chilli vloček De Arbol od Chilli doctor
Chilli vločky De Arbol
Pro tento recept budete potřebovat chilli vločky, nikoliv chilli prášek. Na výběr jsou různé druhy papriček. Já jsem olej nechtěla zase moc pálivý, tak jsem zvolila méně pálivé papričky De Arbol. Můžete vyzkoušet i jiné papričky. Výhoda je, že kdyby byl olej na vás moc pálivý, stačí ho doředit dalším olejem:-).
Chilli mám z Chilli Doctor.
Postup
Olej a vločky dejte do malého rendlíku. Ve velké pánvi se olej zahřeje moc rychle, proto zvolte menší nádobu.
Olej zahřívejte na střední teplotu. Jakmile uvidíte první bublinky, odstavte. Promíchejte a nechte vychladnout. Rozhodně olej nezahřívejte déle, paprikové vločky by zhořkly, a to není dobré. Stačí pouze olej trochu zahřát, to je všechno.
Chilli olej po vychladnutí přelijte do čisté suché nádoby a uzavřete. Olej přelévám i s vločkami. Vypadají v oleji hezky, tak je tam nechávám.
Je olej moc pálivý? Přidejte více oleje. Chcete, aby byl naopak pálivější? Přidejte více vloček a nechte olej pár dní odstát, znovu už jej nezahřívejte.