Chilli con carne je další jídlo z mexické kuchyně, které jsem si oblíbila. Já mám ráda, když je v něm hodně chilli a pořádně pálí. Samozřejmě jde udělat i nepálivé, pokud ho nemáte rádi. Většinou to dělám tak, že dám do jídla jen trochu chilli a na stůl položím srirachu, což je omáčka vyrobená prakticky jen z chilli omáček (pár kapek stačí). Kdo chce, tak si přidá srirachu a kdo nechce tak ne😊.
Tohle jídlo je navíc dost tvárné. Ráda vařím na víc dní ,a nejen na jeden den. První den dělám chilli con carne s rýží, další pak směs naplním do pšeničných tortill a když něco zbyde, naplním kukuřičné tacos touhle směsí, posypu sýrem, dresinkem ze zakysanky a máme další jídlo. Jedno jídlo – tři možnosti, to je prima ne?
Suroviny
- 500g pasírovaných rajčat
- 500g mletého masa (hovězí, ale jde i mix hovězí a vepřové)
- 200g mražené kukuřice
- 160g vody
- 1 plechovka červených fazolí v nálevu
- 1 větší cibule/2 menší
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce cukru (30 gramů)
- 2 lžičky soli (12 gramů)
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ¼ lžičky chilli Green Jalapeňo Chilli doctor
Na podávání: Rýže, zakysaná smetana, limeta
Postup
Cibulku nakrájejte na kostky a lehce opéct na oleji. Přidejte mleté maso a míchejte. Vařečkou rozbíjejte větší kusy, ať se maso pěkně oddělí. Opékejte do vyvaření tekutiny z masa.
Přidejte utřený nebo nadrobno nakrájený česnek a teď vše kromě fazolí – pasírovaná rajčata, vodu, mraženou kukuřici, cukr, sůl, mletý kmín a koriandr a také chilli. Vařte 60 minut na střední teplotu, pravidelně míchejte.
Pro zahuštění rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu s 1-2 lžícemi studené vody. Promíchejte a vlijte do vroucí směsi. Směs do 2 minut zhoustne.
Nakonec přidejte fazole (nejdříve je dejte do síta a propláchněte).
Podávejte s rýží, čedarem. Já si k tomu ještě dávám nakládané Jalapeňo a nesmí chybět ani dip ze zakysané smetany. Je to jen zakysanka, sůl, pepř a prášek z chipotle papriček nebo green Jalapeňo.
Na posypání jsem použila sýr, který jsem viděla poprvé v životě. Sehnala jsem ho v Lidlu – jsou v něm chilli papričky a byl vynikající.
Tipy, jak jídlo podávat každý den jinak:
První varianta – Klasika
Do talíře dejte rýži, doprostřed udělejte důlek a do něj dejte chilli. Na to pak strouhaný čedar, nakládané jalapeňos, dresink ze zakysanky, srirachu, rajčátka…a vše, co máte rádi.
Druhá varianta – Tortilly
Pšeničné tortilly naplňte chilli směsí, posypte sýrem, polijte dresinkem ze zakysanky a sušeného chilli. Můžete přidat i čerstvá rajčata
Třetí varianta – Tacos
Kukuřičné tacos dejte nahřát do trouby. Naplňte je chilli, na to dresink, sýr a pokrájená cherry rajčátka.
Čtvrtá varianta – Quesadillas
Pšeničnou tortillu (neohřátou) potřete chilli směsí – asi tak 1 cm vrstva. Bohatě posypte strouhaným čedarem a přiklopte druhou tortillou. Dejte na pánev/palačinkovač a opečte z obou stran dozlatova. Nechte minutku vychladnout, nakrájejte na trojúhelníčky jako pizzu a podávejte.