Krekry jsou skvělý způsob, jak nemuset každý den do obchodu pro pečivo. Bez problému ho nahradí a vy ušetříte čas strávený nákupem i za benzin. Receptů na krekry je na těchto stránkách více, proto vám je přidám dolů pod článek, ať si můžete vybrat. Rohlíků moc na výběr není, ale zato krekrů je tisíce! Celozrnné, chia, cizrnové, sýrové, špaldové… nebudu je jmenovat všechny, protože bych u toho asi zestárla😊.

Takže dneska to budou chia krekry. Dělala jsem je pro nás na dovolenou na horách. Chodíme na tůry po vrcholkách a tam zrovna moc obchodů není, občas nějaká restaurace, ale to je vše.  Chtěla jsem něco na cesty, co vydrží v těch letních tropech bez újmy a co nás zasytí. Proto jsem na krekry použila celozrnnou mouku a chia semínka. Mají vysoký obsah vlákniny což znamená, že vás zasytí více než mouka bílá. K tomu jsme měli balenou pomazánku a domácí arašídové tyčinky. Nejsem zrovna typ, který by vysedával po restauracích. Raději jsme i s Jardou sedli na kámen a pochutnali si na naší domácí svačince.

Jinak je můžete jíst i samostatně jako chipsy, nebo si je zakousnout k polévce.

Tady je recept:

 

Budete potřebovat:

  • 140g celozrnné žitné mouky
  • 80g vody
  • 40g chia semínek
  • 20g oleje (olivový/slunečnice/kokos)- kdo nemá nahradí vodou
  • ½ lžičky mořské soli

 

Ze všech surovin vypracujte těsto. Kdyby bylo třeba přidejte trochu vody, ale vždycky mi to zatím vyšlo správně.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Vyválejte tenké, ale zase ne průhledné těsto.

Nožem těsto nařežte na čtverečky nebo jiné tvary, které se vám líbí.

Přeneste je na plech, nechte mezi nimi pár milimetrů rozestup – to bude stačit, protože se už nezvětší.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů, střední rošt 12-15 minut. Když je upečete méně budou měkké, když více budou křupavé. Vyberte si a podle toho upravte dobu pečení. Pro delší trvanlivost upečte krekry dokřupava. Pak vám vydrží i několik měsíců.

Po vychladnutí krekry přendejte do zavřené nádoby.

 

Použití: jako chipsy, k pomazánce, k polévce, se šunkou..

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: dlouhá