Chana masala je další indické jídlo, které jsem ochutnala. Chutnalo mi natolik, že jsem si ho musela připravit i doma. Jedná se o omáčku z rajčat, cibule a cizrny. Použít se dá cizrna sušená i cizrna v konzervě, já jsem z časových důvodů zvolila tu druhou možnost. Nechybí ani koření typické pro Indii – římský kmín, koriandr, chilli, garam masala…bez toho by to nebylo ono.

Jako přílohu doporučuji parathy nebo naan. Pěkně si utrhnete kousek placky nebo chleby a s ní naberete jídlo. Když jíte indické jídlo, alespoň si nemusíte dělat starosti s mytím příborů:-D.

 

Suroviny

  • 500g pasírovaných rajčat (1 plechovka)
  • 160g cibule (1 větší)
  • 100g vody
  • 50g bílého jogurtu
  • 35-40g cukru
  • 1-2 plechovky cizrny
  • 1 lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
  • 3 stroužky česneku (15 gramů)
  • 3 lžičky mletého koriandru (6 gramů)
  • 2 lžičky soli (8 gramů)
  • 2 vrchovaté lžičky koření Garam masala
  • 1 a ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz. )
  • ½ lžičky mletého chilli Green Hatch od Chilli doctor
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

 

Postup

Cibuli opečte na oleji, přidejte koření a krátce promíchejte, ať se rozvoní.

Přidejte utřený česnek a pasírovaná rajčata. Přidejte vodu, promíchejte a vařte 15-20.

Cizrnu vyklopte do síta a dobře propláchněte studenou vodou. Pro více cizrny použijte 2 plechovky. Přidejte jí do omáčky 5 minut před koncem, jen tolik, aby se ohřála.

Omáčku nyní odstavte a vmíchejte jogurt. Musí být pokojové teploty, aby se nesrazil.

Ochutnejte a pro jemnější chuť přidejte ještě dalších 100ml vody.

Chana masalu podávejte ozdobenou čerstvým koriandrem s chlebem naanem. Utrhněte si kousek naanu a naberte si masalu. Příbor netřeba😊.

Naan