Chana masala je další indické jídlo, které jsem ochutnala. Chutnalo mi natolik, že jsem si ho musela připravit i doma. Jedná se o omáčku z rajčat, cibule a cizrny. Použít se dá cizrna sušená i cizrna v konzervě, já jsem z časových důvodů zvolila tu druhou možnost. Nechybí ani koření typické pro Indii – římský kmín, koriandr, chilli, garam masala…bez toho by to nebylo ono.
Jako přílohu doporučuji parathy nebo naan. Pěkně si utrhnete kousek placky nebo chleby a s ní naberete jídlo. Když jíte indické jídlo, alespoň si nemusíte dělat starosti s mytím příborů:-D.
Suroviny
- 500g pasírovaných rajčat (1 plechovka)
- 160g cibule (1 větší)
- 100g vody
- 50g bílého jogurtu
- 35-40g cukru
- 1-2 plechovky cizrny
- 1 lžíce slunečnicového oleje nebo ghí
- 3 stroužky česneku (15 gramů)
- 3 lžičky mletého koriandru (6 gramů)
- 2 lžičky soli (8 gramů)
- 2 vrchovaté lžičky koření Garam masala
- 1 a ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička sušeného mletého zázvoru (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz. )
- ½ lžičky mletého chilli Green Hatch od Chilli doctor
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
Cibuli opečte na oleji, přidejte koření a krátce promíchejte, ať se rozvoní.
Přidejte utřený česnek a pasírovaná rajčata. Přidejte vodu, promíchejte a vařte 15-20.
Cizrnu vyklopte do síta a dobře propláchněte studenou vodou. Pro více cizrny použijte 2 plechovky. Přidejte jí do omáčky 5 minut před koncem, jen tolik, aby se ohřála.
Omáčku nyní odstavte a vmíchejte jogurt. Musí být pokojové teploty, aby se nesrazil.
Ochutnejte a pro jemnější chuť přidejte ještě dalších 100ml vody.
Chana masalu podávejte ozdobenou čerstvým koriandrem s chlebem naanem. Utrhněte si kousek naanu a naberte si masalu. Příbor netřeba😊.
Naan