Pěstujete si na zahrádce česnek anebo jste koupili více česneku a přemýšlíte, jak ho uchovat na delší dobu?
Já jsem si od jednoho farmáře koupila velký svazek českého česneku a jelikož bych ho všechen nestihla spotřebovat, většinu jsem zpracovala tak, aby mi nějakou dobu vydržela. Všechny recepty postupně najdete na stránkách.
Jak jsem česnek zpracovala?
Česnek v soli
Česnekový prášek
Sušený česnek
Sweet chilli omáčka
Dnes vám ukážu, jak si vyrobit česnekový prášek – tedy mletý sušený česnek. Dá se použít do mnoha receptů, takže se nemusíte bát, že byste nevěděli, co s ním.
Jak česnekový prášek využít?
Namísto čerstvého česneku do omáček, marinád…
Do různých kořenících směsí
Budete potřebovat:
- Čerstvý česnek – ideálně český
- Sušičku s nastavitelnou teplotou
- Mlýnek na kávu nebo něco, v čem česnek rozemelete
Množství – ze 135 gramů čerstvého česneku uděláte 60 gramů sušeného/prášku (schválně jsem to zvážila).
Postup
- Česnek oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Zbytečně tenké plátky vám zaberou v sušičce moc místa. Někdo suší i celé stroužky česneku, ale přijde mi, že to dost prodlouží dobu sušení a tak to nedělám.
- Plátky rozložte do sušičky. Nesmí se překrývat.
- Sušičku nastavte na 50 stupňů a čas na 16 hodin. Po 12 hodinách česnek zkuste ohnout – při ohnutí musí prasknout, jinak ho sušte dál.
- Usušený česnek nechte trochu vychladnout a poté ho dejte do mlýnku na kávu a rozmixujte na jemný prášek. Použít můžete cokoliv, co máte doma – robota… Já jsem použila mlýnek na kávu, protože si poradí s menším množstvím, zato můj mixér ne.
- Pokud česnek nejde rozmixovat na prášek, v prášku jsou hrudky, nebyl dobře vysušený. Jednou se mi to stalo, tak jsem přidala na 1 lžičku škrobu (na 60g prášku) a rozmixovala. Škrob odstraní přebytečnou vlhkost a pomůže vám česnek rozmixovat na prášek.
Kolik prášku získáte – Jak moc česnek ztratí na váze?
Já jsem dala sušit 135g česneku a získala jsem 60 gramů prášku – ztratí tedy přibližně polovinu své váhy.
Poznámky:
- Některé sušičky nemají možnost nastavit teplotu. Nejčastěji suší na 70 stupňů, tedy na vyšší teplotu, než je dobré. Většinou se jedná o ty levnější sušičky. U česneku to zase tolik nevadí – tedy samozřejmě se tím ničí prospěšné látky, ale jinak je to jedno. Třeba u sušeného ovoce je důležitá nízká teplota jinak se ovoce nedá jíst, jak je tvrdé.