Máte doma hodně česneku a nevíte, co s ním?
Tento recept mám od tchýně – říkala, že vždycky když měli dost česneku, nakládali ho do soli. Je to jednoduchý recept. Sůl je skvělý konzervant, když dáte takto naložený česnek do ledničky, vydrží vám tam hodně dlouho.
Poznámka: Můžete ho dát i do spíže, kde je tma a chlad.
Budete potřebovat:
- 100g čerstvého česneku (u mě to byly 2 česneky)
- 40g soli
- Lis na česnek
- čistá suchá sklenice s víkem – zavařovačka
Postup:
Česnek oloupejte a prolisujte.
Já lis na česnek nemám, takže používám třítko na česnek. Je to sice o něco pracnější, ale normálně takhle velké množství nedělám. Raději používám třítko, protože po použití stačí opláchnout a nemusím ho složitě čisti jako když jsem měla lis. U většího množství je lis samozřejmě výhodou.
Do misky dejte česnek a sůl. Dobře promíchejte a poté přendejte do čisté suché sklenice. Nakonec ještě posypte solí, která tam slouží jako taková ochrana navíc.
Použití: Do polévek, omáček, marinád…
Poznámky:
- Používejte pouze kvalitní česnek – zkažené nebo plesnivé kousky vyhoďte.