SUROVINY
- 500g špaldové celozrnné mouky *
- 380ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
- Volitelné: chia semínek (chléb bude vláčnější, ale lze vynechat)
Postup
- Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru udělejte kvásek. Smíchejte tyto suroviny a nechte 10 minut stát.
- Mezitím ve velké míse promíchejte špaldovou mouku, cukr, chia semínka a sůl.
- Když je kvásek hotový, můžete ho nalít do mísy s moukou a přidat i olej.
- Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujte těsto. Trvá to tak 5 minut, než bude dobře propracované.
- Z těsta udělejte bochánek, dejte ho do mísy a nechte 45 minut kynout pod utěrkou.
- Těsto propracujte a udělejte z něj kouli, položte na plech vyložený pečícím papírem, trochu zmáčkněte a dotvarujte bochník. Nechte kynout dalších 30 minut.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. K pečení používám střední rošt. Kdyby se horní část chleba připalovala, zakryjte ho alobalem.
- Chlebík po upečení dejte na děrovanou podložku. Když ho necháte chladnout na plechu, zespoda bude zapařený a může pak snadno zplesnivět. Po vychladnutí uložte.
TIP: chleba můžete před pečením potřít vodou a posypat semínky (len, sezam, slunečnice, oříšky..).
Novinka:
Chcete se zbavit pečícího papíru?
Já jsem to chtěla také. O Vánocích jsem si proto koupila plech s nepřilnavou úpravou. Bála jsem se, že to nebude fungovat, ale funguje. Teď je to asi padesáté použití a funguje jako na začátku. Na fotce zrovna peču hamburgerová bulky. Pečivo jde po upečení snadno sundat, nic se nepřichytí. Stejně tak sušenky a dokonce i marokánky nebo kokosky. Zatím jsem papír na pečení nekupovala, takže jsem spokojená.
Více info o nepřilnavém plechu – Plech na pečení Gold
V ČEM PEČIVO SKLADOVAT?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to pytlík na chleba Wrap up. Používám je už více než rok a jsem s nimi spokojená. Obal je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu, ještě mi v něm nikdy nic nezplesnivělo. Prodává se v různých velikostech i vzorech, takže si můžete vybrat vzor, který se vám bude hodit do kuchyně. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Chleba musí být několik hodit vychladlý a pak ho teprve dát do obalu. Pokud je obal moc velký, je třeba okraje ohnout a chleba tak co nejtěsněji zabalit. Takto zabalený vám vydrží až 1 týden.
Chleba tedy nedávám do trouby, sáčku ani chlebníku. Místo toho používám tento obal.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).
DALŠÍ RECEPTY NA DOMÁCÍ CHLÉB:
Tento recept se stal nejoblíbenějším receptem roku 2020, vyzkoušejte ho také. Recept na cibulový chléb:
https://www.zijemehomemade.cz/cibulovy-chleb-2/
HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/DOMACI-CHLEB-PECENY-V-TROUBE/
HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/ZAMOTANY-SPALDOVY-CHLEB-Z-CELOZRNNE-MOUKY/
HTTPS://WWW.ZIJEMEHOMEMADE.CZ/VELIKONOCNI-CHLEBANEK/
https://www.zijemehomemade.cz/toasty-s-dijonskou-horcici/
https://www.zijemehomemade.cz/jednohubky-s-grilovanym-syrem/
Dobrý den,
zkusila jsem podle vašeho receptu. Přišlo mi, že to těsto mám asi trochu řídké a když jsem chleba dala na plech, tak se mi tam po chvíli rozplácl a po upečení to moc nevypadalo, jako chleba. Chuťově to ale bylo moc dobrý. Kde jsem mohla udělat chybu? Poradíte mi prosím? Děkuji za odpověď
Dobrý den
Mně se to občas také stane. Každá mouka je krapet jiná. Když je těsto trochu řídké, přidávám do mísy více mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Dělám to už tak nějak od oka, takže jsem to zapomněla dopsat do receptu…za to se moc omlouvám:(. Přidejte 50 gramů mouky a případně ještě o něco více. Určitě by se chleba neměl roztéct do stran, ale pěkně držet tvar:-).
Někdy si toho všimnu až po vykynutí, když těsto propracuji na vále a tak do něj ještě zapracuji o něco více mouku. Snad se chlebík na podruhé podaří:-).
Budu držet palečky.
Krásný den
Veronika
Dobrý den,
již dříve jsem několikrát pekla chléb ze špaldové mouky, Dnes jsem zkusila tento recept a chléb je krásně měkký a vláčný, ne tak hutný. Doporučuji vyzkoušet!
Prosim, ktere konkrétní kvasnice? Použila jsem susene, které jsem následně z obalu zjistila, ze se měly nejprve smichat s moukou. Takže se kvasek moc nepovedl. Děkuji.
Dobrý den
Já používám různé druhy. Nejčastěji kupuji sušené droždí v Tescu – je to v balení po 5 kusech a vyjde na 11Kč nebo tak nějak (super cena:-)). Normálně dám do hrnečku vlažnou vodu, sušené droždí a trochu cukru. Promíchám a nechám 10 minut odstát. Kvásek mi vždy pěkně vyjde.
Jednou se mi ale stalo, že mi kvásek nevyšel protože jsem použila moc horkou vodu.
Ještě k tomu návodu na obalu – oni tam sice píšou, že se droždí má smíchat s moukou a pak přidat vše ostatní. Já to takhle nedělám, protože jsem měla chleby i jiné pečivo vždycky tvrdé. Když si zadělám kvásek a ten přidám ke zbytku surovin je vždy krásně nadýchané.
Nejsem si jistá, v čem byla chyba. Byl chleba tvrdý? Kvásek nevzešel? Zkusíme na to přijít:-).
Krásný den
Veronika
Celozrnný špaldový chléb dle tohoto receptu peču 3x do týdne.
Jednou pouze s chia semínky,jindy přidám oříšky,nebo slunečnicová semínka.
Je to úžasný recept.
Děkuji Nikola
Zdravím
Děkuji za tak krásnou zprávu! Mám velkou radost, že vám chlebík chutná.
Tenhle špaldový chlebík mám také moc ráda.
Když máte ráda špaldovou mouku a semínka, ještě mě napadlo, že by vám mohl chutnat tento chléb:
https://www.zijemehomemade.cz/celozrnny-chleb-se-seminky-a-ovesnymi-vlockami-bez-drozdi/ . Je také z celozrnné špaldové mouky. Hodně se podobá norskému Knakebrodu a navíc má neskutečně dlouho trvanlivost (peču ho min. na měsíc). Se žervé/lučinou a cherry rajčátky je boží:-P.
Pečení zdar:-)
Krásný den Verča
No paráda,děkuji.
Akorát se chystám péct,vyzkouším.
Nikola