V minulém týdnu jsem se seznámila s tsampou. Jedná se o prášek z jemně namletého, praženého ječmene. Tibeťané si z ní připravují kaše, kuličky a jiné pokrmy. Má oříškovou chuť a dá se použít do sladkých i slaných receptů. Doma nám moc zachutnala a proto vám ji mohu vřele doporučit. Momentálně je tsampa k sehnání pouze na stránkách www.protibet.cz. Vyrábí ji z českého bio ječmene. Více o tom, co tsampa je a k co všechno z ní můžete připravit najdete v mém článku: O Tsampě. Ve zkratce bych chtěla zmínit její největší výhody:
Výhody tsampy:
- Oříšková chuť i vůně
- Nemusí se tepelně upravovat (ječmen je pražený)
- Je bohatým zdrojem živin a minerálů
- Rychlá příprava
- Je lehce stravitelná
- Obsahuje velice málo lepku
Jak jste si mohli přečíst, tsampa má mnoho výhod. Pro mě je asi největší výhodou možnost přípravy kaše a jiných jídel za studena. Nikdy jsem se s podobnou surovinou nesetkala a vážím si toho, že ji teď mám. Při hledání receptů z tsampy jsem zjistila, že receptů je opravdu pomálu. Určitě je někdy vyzkouším, ale teď jsem si řekla, že si zkusím trochu zaimprovizovat. Postupně tak na stránkách najdete další zajímavé recepty z tsampy. Samozřejmě jen ty, co se povedou😊.
Dnes jsem si pro vás připravila recept na celozrnný nápoj z tsampy. Hledala jsem něco k snídani a vzpomněla si, že jsem si kdysi kupovala celozrnný nápoj v prášku. Proto jsem z tsampy připravila horký nápoj, který si můžete dát k snídani, svačině anebo jen tak na zahřátí. Je tak akorát hustý a kardamom v něm je jako třešnička na dortu. Od té doby, co jsem objevila kardamom ho dávám snad do všeho😊. Kdo chce, může do nápoje přidat kakao, karob, skořici nebo vanilku.
Budete potřebovat:
- 150m vroucí vody (stačí i teplá)
- 50ml mléka
- 20-25g tsampy
- 1 lžíce medu (nebo čekankového sirupu či třtinového cukru)
- ¼ lžičky mletého kardamomu
TSAMPA:
Tsampu mám z webu most ProTibet. Na výběr je několik balení.
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava nápoje:
Na přípravu celozrnného nápoje jsem použila vroucí vodu z rychlovarné konvice. Nápoj se ještě ředí mlékem a výsledkem je tak akorát horký nápoj. Pokud nemáte možnost vodu si ohřát, stačí i teplejší voda z kohoutku. Pro méně hustý nápoj použijte 20 gramů tsampy. Kdo má radši hustší nápoj, přidá 25 gramů nebo klidně i více.
Vodu nalijte do misky, přidejte mléko, kardamom a také tsampu.
Metličkou důkladně promíchejte, ať v nápoji nejsou hrudky.
Podle chuti oslaďte medem.
TIP: Do nápoje ještě přidejte lžičku ghí a rozmíchejte. Je dobré pro trávení. Ráda používám kurkumové ghí od firmy České ghíčko. Kurkuma obsahuje mnoho prospěšných látek pro naše tělo: má protizánětlivé účinky a pomůže vám dokonce i s nespavostí či stresem.
Volitelně: nápoj posypte skořicovým cukrem a můžete podávat😊
Pro rostlinnou verzi nápoje použijte mléko rýžové, mandlové nebo kokosové. Med nahraďte třtinovým cukrem nebo čekankovým sirupem.