Poslední dobu na mě neustále vyskakují různé recepty na chleba bez droždí a také články o tom, jak je to s droždím špatné. Když vidím na Instagramu, kolik lidí začalo péct vlastní pečivo, chápu, že je droždí tak těžké sehnat. Třeba výrobci sušeného droždí nakonec začnou prodávat i větší balení. Přeci jen ty malé sáčky jsou hned pryč.
Můj nejoblíbenější chleba bez droždí je chlebík z ovesnými vločkami a semínky. Budete na něj potřebovat celozrnnou špaldovou mouku, ovesné vločky, slunečnicová semínka, len, chia semínka, vodu a trochu medu. Ještě jsem použila černý sezam, ten ale můžete klidně přeskočit. Dá se totiž docela špatně sehnat. Protože se jedná o nekynutý chléb, stačí pouze vše smíchat a dát péct.
Chleba je výborný s pomazánkou, žervé a čerstvou zeleninou nebo bylinkami. Tentokrát jsme ho všechen snědli s tvarohem a čerstvě natrhanou pažitkou. Už nám to doma krapet začalo lézt na nervy, tak jsme se s Jardou vydali kousek od baráku na pole. Uprostřed pole jsme našli malý plácek lemovaný stromy a tam jsme si udělali piknik. K jídlu jsme měli tento chlebík, tvarohovou pomazánku s pažitkou, pohankový koláč s tvarohem a rýžovou kaši s rybízovou omáčkou. Dobré jídlo, modrá obloha, plno zajíců kolem nás a ptáčci, co nám zpívali. To byla nádhera😊.
Suroviny na 1 plech:
- 210g vody
- 100g celozrnné špaldové mouky
Celozrnnou špaldovou mouku seženete například na Biosféře (www.biosfera.cz)
- 40g chia semínek
- 30g slunečnicových semínek (loupaných)
Slunečnici použijte loupanou. Opět z Biosféry.
- 25g lněných semínek
- 20g medu
- ½ lžičky soli
- Volitelně: 1 lžíce černého sezamu, semínka a vločky na posypání chleba
Postup:
Všechny suroviny dejte do misky a promíchejte. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a těsto na něj rozetřete. Někde možná budou trošku mezery, ale to nevadí, při pečení se vše slije dohromady. Můžete zkusit přidat trošku vody, pokud se vám těsto špatně roztírá.
Tato dávka vyjde akorát na 1 velký plech. Nakonec ho ještě můžete posypat vločkami a semínky, které máte po ruce.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 30 minut. Poté vyndejte, opatrně sundejte z papíru a otočte. Kdyby chléb nešel sundat, nechte ho trochu vychladnout anebo ještě dopečte. Pečte dalších 30 minut.
Recept na tvarohovou pomazánku s pažitkou:
- 1 vanička tvarohu
- Hrst pažitky
- Sůl podle chuti
- Špetka mletého černého pepře
Pažitku nakrájejte na kousky a smíchejte s tvarohem. Podle chuti osolte a opepřete.
V čem pečivo skladovat?
Často se mě ptáte, co máte dělat, aby vám chleba nebo jiné pečivo dlouho vydrželo. Jestli vám mohu něco z vlastní zkušenosti doporučit, tak je to funkční pytlík na chleba Wrap up. Je vyrobený tak, že pečivo dýchá a netvrdne. Také má protiplísňovou úpravu. Prodává se v různých velikostech i vzorech. Dá se použít na chléb, bagety, housky i jiné pečivo. Nebo si ho můžete vzít s sebou na bezobalový nákup pečiva.
Podívejte se na test pytlíku a jeho výsledky: Funkční pytlík na chleba Wrap up . Já jsem s ním maximálně spokojená. Nemusím díky němu péct obden nové pečivo. Teď už mi vydrží mnohem déle:-).