Ještě nemáte napečeno? To vůbec nevadí. Času je ještě pořád dost😊. U nás doma byl vždycky základ – vanilkové rohlíčky, linecké a pracny. Tahle trojka nesměla nikdy chybět. Tenhle rok jsem recept na maminčiny rohlíčky trochu překopala. Chtěla jsem je udělat o něco zdravější. O Vánocích je toho sladkého všude tolik, že něco zdravějšího neuškodí. Mouku jsem použila celozrnnou špaldovou, proto mají rohlíčky vyšší obsah vlákniny. Výhoda celozrnné mouky je, že cukroví z ní upečené nesníte tolik.
K oslazení jsem použila třtinový moučkový cukr a také jsem v něm rohlíčky obalila. Není třeba ho shánět, stačí rozmixovat třtinový cukr na prášek a je to:-).
Chutnají stejně jako klasika, kterou jsem celé roky dělala. Myslím, že v dalších letech už budu používat jen tento recept.
Recept na celozrnné vanilkové rohlíčky
- 200g rostlinného másla nebo tuku (používám máslo Alsan)
- 160g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 160g hladké špaldové mouky
- 100g třtinového moučkového cukru (stačí rozmixovat třtinový cukr)
- 100g jemně mletých vlašských ořechů
- Volitelné: 25 kapek vanilkového extraktu (1/2 lžičky)
- Na obalení: třtinový moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem (z pravé vanilky)
Pomůcky: plech nebo silikonová forma na rohlíčky
Množství: 80 rohlíčků
Postup
Ořechy namelte najemno (používám ruční mlýnek). Vše na rohlíčky smíchejte a vypracujte těsto. Poté těsto uložte přes noc do lednice. Jde použít i rovnou, ale uleželé má lepší chuť a lépe se s ním pracuje.
Druhý den těsto vyklopte na vál. Znovu ho propracujte ať trochu povolí a nepraská při ohnutí. Rozdělte ho na několik dílů a z každého vyválejte hada. Rozkrájejte ho na kousky a ohněte do tvaru písmene C. Další možnost je použít formu na rohlíčky. Mám doma formu ze silikonu. Jen udělám kuličku nebo váleče a namačkám těsto do formy. Formu není třeba vymazávat, nikdy se k ní nepřilepí.
Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 12-15 minut. Pokud rohlíčky pečete v silikonové formě, budou se péct o něco déle. Tedy alespoň mě to trvá – 15-20 minut, což je déle, než když je peču na plechu.
Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Pro méně cukru dejte do síta a jemně pocukrujte.
Skladování: na chladném místě
Tipy, jak péct cukroví bez vajec, mléka…tedy pouze z rostlinných produktů:
- Mléko nahraďte mandlovým mlékem. Na cukroví je nejlepší volbou.
- Vajíčko jednoduše nahradíte smícháním 1 lžíce chia semínek se 3 lžícemi vody. Promíchejte, nechte 5 minut odstát a přidejte do těsta. Podle toho, kolik potřebujete vajec udělejte těchto náhrad.
- Máslo nebo heru nahraďte rostlinným tukem. Nejraději používám rostlinné máslo Alsan. Mají ho u nás ve zdravé výživě nebo v Globusu. Dá se použít i kokosový olej, ale s máslem je cukroví křehčí.
- Formičky vymazávejte olejem anebo rostlinným máslem namísto hery.
- Hořká čokoláda je veganská. Pokud v receptů mléčná, stačí místo ní použít právě tu hořkou.
Další recepty na vánoční cukroví:
https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/